De Svalbard Global Seed Vault – de wereldzadenbank op Spitsbergen – omvat inmiddels meer dan 1 miljoen verschillende soorten. Dat heeft de Crop Trust, de beheerder van de zadenbank, gemeld.
De nieuwe mijlpaal werd bereikt door een recente levering van zestigduizend stalen. ‘Dit is de grootste uitbreiding van de zadenbank sinds de Global Seed Vault dertien jaar geleden werd gestart,’ verduidelijkt de Crop Trust.
Ook na de toevoeging van de nieuwe soorten is de Global Seed Vault nog lang niet volzet. Er is immers ruimte voor ongeveer 4,5 miljoen stalen.
Prins Charles
De jongste toevoeging omvatte onder meer zaden van planten die door Cherokee-indianen worden geteeld. Ook was er een donatie van de Britse Kew Gardens, met inbegrip van wilde planten van een residentie van de Britse kroonprins Charles in het westen van Engeland. Daarnaast werden zaden van achtentwintig andere genenbanken aan de Global Seed Vault toegevoegd.
De Global Seed Vault bevindt zich in een grottencomplex ongeveer twaalfhonderd kilometer van de Noordpool. Het initiatief is ontworpen als een opslagsite voor de bewaring van zaden.
Op die manier bouwt de Svalbard Global Seed Vault een reserve op die de plantenwereld tegen zware rampen moet beschermen. De zadenbank kan in die omstandigheden immers helpen om vernielde teelten weer op gang te brengen.
Aleppo
De Crop Trust wijst er daarbij op dat vijf jaar geleden al voor een eerste keer op de zadenbank beroep moest worden gedaan. Reden was de burgeroorlog in Syrië, waardoor de zadenbank van Aleppo onbereikbaar was geworden. Dankzij de Global Seed Vault konden de lokale boeren toch met zaden voor hun teelten worden bevoorraad.
Sindsdien zijn de reserves van de zadenbank al herhaaldelijk aangesproken. Onder meer Afrikaanse boeren konden de Global Seed Vault inschakelen voor leveringen van grasvariëteiten die weinig water behoeven en een snelle groei garanderen.
Inmiddels is ook al 20 miljoen euro geïnvesteerd in een verdere beveiliging van de zadenbank. Er is voor gezorgd dat de toegang tot het complex niet meer kan overstromen. Daarnaast is geïnvesteerd in systemen die de temperatuur van de zadenbank te allen tijde op 18 graden onder nul kunnen houden.
‘Dat nu al moest worden ingegrepen, betekent dat de klimaatverandering sneller om zich heen grijpt dan verwacht,’ stelt de Noorse premier Erna Solberg.