Saxo Bank: Zilverprijzen onder druk door structureel tekort en beperkte productie


Key takeaways

  • De prijsdynamiek van zilver wordt beïnvloed door zowel de industriële als de investeringsvraag.
  • Het metaal zal naar verwachting een aanzienlijk structureel tekort hebben, wat de marktprijzen waarschijnlijk zal blijven ondersteunen.
  • Een potentiële daling van de goud-zilververhouding zou ertoe kunnen leiden dat zilver beter presteert dan goud.

Het toekomstige traject van zilver wordt sterk beïnvloed door zijn dubbele aard als industrieel en edelmetaal. Terwijl het vaak beter presteert dan goud tijdens perioden van sterke industriële metalen, kan het gebrek aan consistente vraag van centrale banken, in tegenstelling tot goud, leiden tot grotere prijsvolatiliteit, met name tijdens marktcorrecties, volgens Saxo Bank.

De stijging van de zilverprijs dit jaar weerspiegelt grotendeels de opwaartse beweging van goud, gedreven door gedeelde macro-economische factoren. Geopolitieke onzekerheden en economische verschuivingen hebben beleggers ertoe aangezet om op zoek te gaan naar veilige havenactiva, wat de vraag naar beleggingsmetalen zoals goud en zilver heeft gestimuleerd. Centrale banken diversifiëren actief weg van in dollars luidende activa, wat de zilverprijs indirect verder ondersteunt. Zorgen over de wereldwijde schuldniveaus, vooral in de Verenigde Staten, dragen ook bij aan de toegenomen vraag naar edelmetalen als afdekking tegen economische instabiliteit.

De prijsdynamiek van zilver

De prijsdynamiek van zilver is nauw verbonden met zowel de investerings- als de industriële vraag. Hoewel investeringsfactoren een rol hebben gespeeld, komt ongeveer 55 procent van de vraag naar zilver voort uit industriële toepassingen. De elektronica en hernieuwbare energie sectoren, vooral fotovoltaïsche technologieën, hebben aanzienlijk bijgedragen aan de stijging van de industriële vraag, wat heeft geleid tot fysieke krapte op de zilvermarkt. Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten tot in 2025.

Managed money posities in COMEX futures en totale bekende holdings via exchange-traded funds schetsen een gemengd beeld van de investeringsvraag naar zilver. Terwijl beheerde geldrekeningen vaak prijsbewegingen op korte termijn aansturen op basis van momentum, blijven ETF-holdings op lange termijn relatief mager. Dit suggereert een potentieel stijgingspotentieel, mochten fundamentele factoren hogere prijzen ondersteunen.

De vooruitzichten voor de zilvermarkt

De zilvermarkt zal naar verwachting voor het vierde achtereenvolgende jaar een significant structureel tekort hebben. Deze krapte, in combinatie met het beperkte vermogen van mijnbouwers om de productie te verhogen vanwege de status van zilver als bijproduct van andere metalen, zal de marktprijzen waarschijnlijk blijven ondersteunen. De stijgende vraag naar zilver in fotovoltaïsche cellen, nu goed voor bijna 20 procent van de totale industriële vraag, weerspiegelt de wereldwijde verschuiving naar hernieuwbare energie en duurzame infrastructuur.

Ondanks het feit dat zilver dit jaar de bewegingen van goud met een grotere intensiteit weerspiegelde, bereikte het slechts een hoogtepunt in 12 jaar, vergeleken met de meerdere recordhoogtes van goud. Door deze unieke combinatie van investeringen en industriële vraag zou zilver het komende jaar beter kunnen doen dan goud. Analisten voorspellen een potentiële daling van de goud-zilverratio, die momenteel rond de 87 ligt en mogelijk richting de 75 gaat. Als dit gebeurt en als goud onze voorspelling van 3.000 dollar per ounce bereikt, zou zilver 40 dollar per ounce kunnen bereiken, wat een significante stijging betekent.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.