Angst voor daling levensstandaard tijdens pensioen


Key takeaways

  • Zes op de tien Vlamingen maken zich zorgen over het behoud van hun huidige levensstandaard tijdens hun pensioen.
  • Vrouwen en jongere generaties maken zich meer zorgen: bijna driekwart van de vrouwen maakt zich zorgen over hun financiële welzijn na hun pensioen.
  • Meer dan de helft (53 procent) van de Vlamingen geeft toe onvoldoende kennis te hebben over strategieën om de nodige pensioenfondsen te verzamelen.

Zes op de tien Vlamingen (60 procent) maken zich zorgen over het behoud van hun huidige levensstandaard tijdens hun pensioen. Deze bezorgdheid is vooral uitgesproken bij vrouwen en jongere generaties. Onderzoek uitgevoerd door financiële dienstverlener Callant brengt deze trend aan het licht en wijst op een aanzienlijke kloof in financiële kennis. Meer dan de helft (53 procent) van de Vlaamse respondenten geeft toe onvoldoende kennis te hebben over strategieën voor het opbouwen van de nodige pensioenfondsen. Bovendien is een derde (36 procent) onzeker over hun verwachte maandelijkse pensioeninkomen.

Peter Callant, CEO van het bedrijf, benadrukt het cruciale belang van proactief plannen voor de financiële toekomst, zeker gezien onze steeds langere levensduur. Hoewel pensioensparen en het verwerven van onroerend goed veel voorkomende keuzes zijn voor pensioenzekerheid, blijven tal van andere opties vaak onontdekt. Met name 57 procent van de respondenten geeft aan dat deskundige begeleiding hen aanzienlijk zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van een allesomvattend financieel plan voor hun toekomst.

De nadering van het nieuwe jaar

Het naderende nieuwe jaar zet veel Vlamingen ertoe aan om hun financiële situatie te evalueren. Wanneer het over pensioenplanning gaat, komt bij een aanzienlijk deel van de bevolking ongerustheid naar boven. Zes op de tien (60 procent) vrezen dat hun comfortniveau in het gedrang komt als ze met pensioen gaan. Vrouwen maken zich meer zorgen: bijna driekwart (72 procent) maakt zich zorgen over hun financiële welzijn na hun pensionering. Jongvolwassenen onder de 34 jaar zijn ook pessimistischer over hun financiële toekomst: 68 procent heeft er geen vertrouwen in dat ze het later financieel wel redden.

Zelfs huiseigenaren, die doorgaans over een financiële buffer beschikken, blijven bezorgd. Meer dan zes op de tien (65 procent) huiseigenaren maken zich zorgen over het behoud van hun gewenste levensstijl na hun pensionering. De belangrijkste drijfveren achter dit onbehagen zijn de stijgende kosten van levensonderhoud (78 procent), de escalerende kosten voor gezondheidszorg voor senioren (68 procent) en de vermeende ontoereikendheid van pensioenen om de stijgende kosten van levensonderhoud te dekken (62 procent).

Gebrek aan financiële kennis

Peter Callant schrijft deze wijdverspreide bezorgdheid toe aan een gebrek aan financiële kennis rond pensioenplanning: “Vlamingen weten te weinig over hun pensioen. Het is begrijpelijk dat ze zich zorgen maken. We leven langer, het leven wordt duurder en toch hebben we geen duidelijk beeld van hoe we onze gouden jaren comfortabel kunnen doorbrengen. Onbekendheid boezemt angst in, dus vaak grijpt de Vlaming terug naar wat hij al kent: pensioensparen en vastgoed. Dit zijn goede oplossingen, maar ze schieten vaak tekort om ons comfortniveau duurzaam op peil te houden.”

Terwijl de helft (52 procent) van de Vlamingen investeren in hun hoofdverblijfplaats beschouwt als het ultieme middel om een financieel stabiele toekomst voor zichzelf en hun omgeving veilig te stellen, doen zes op tien (61 procent) aan pensioensparen, investeren vier op tien (40 procent) in obligaties, fondsen en aandelen en heeft een derde (36 procent) een levensverzekering.

Investeren in financiële kennis

Callant gelooft dat Vlamingen stappen ondernemen om hun financiële toekomst veilig te stellen, maar vaak ontbreekt het deze initiatieven aan een gestructureerd plan. Dit gevoel wordt weerspiegeld in de gegevens: bijna zes op de tien (57 procent) geven aan dat ze advies van een expert willen.

“Wie vandaag bewust werkt aan een solide pensioenplan, heeft minder reden om zich zorgen te maken over morgen,” stelt Callant. “Ons doel is om individuen financiële gemoedsrust te bieden, afgestemd op hun unieke omstandigheden. Naast pensioensparen en onroerend goed onderzoeken we mogelijkheden met betrekking tot vermogensplanning, belastingoptimalisatie en beleggingen.”

Het definiëren van iemands aspiraties, het zich voorstellen van het ideale pensioen en het begrijpen wat dit voor hem of haar en het gezin betekent, is vaak de eerste stap op weg naar het opstellen van een financieel toekomstplan. Nadenken over wat echt belangrijk is in het leven en de uitdagingen identificeren om hun huidige levensstandaard te handhaven na hun pensionering met een mogelijk lager maandelijks inkomen, biedt waardevolle inzichten voor het ontwikkelen van een duidelijk actieplan dat zowel korte- als langetermijndoelen omvat.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.