Key takeaways
- Moody’s heeft de rating van Frankrijk verlaagd vanwege zorgen over de overheidsfinanciën en politieke instabiliteit.
- Volgens het bureau is de kans klein dat de huidige regering het begrotingstekort na volgend jaar op duurzame wijze zal terugdringen.
- De Franse regering reageerde met een toezegging om de fiscale uitdagingen aan te pakken en benadrukte het belang van het aanpakken van de overheidsfinanciën van het land.
Moody’s, een toonaangevend ratingbureau, heeft de rating van Frankrijk verlaagd vanwege zorgen over de overheidsfinanciën en politieke instabiliteit. De verlaging van Aa2 naar Aa3 weerspiegelt Moody’s overtuiging dat de begrotingssituatie van Frankrijk de komende jaren aanzienlijk zal verslechteren.
Deze beslissing komt te midden van de aanhoudende politieke onrust in Frankrijk, gekenmerkt door de recente val van de regering van Michel Barnier en de benoeming van François Bayrou als vierde premier dit jaar. De vorige regering kreeg te maken met sterke oppositie van zowel linkse als extreem-rechtse wetgevers over de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen om het uit de pan rijzende begrotingstekort in te dammen.
Moody’s maakt zich zorgen over Franse begrotingssituatie
Moody’s verklaring benadrukt dat politieke fragmentatie binnen Frankrijk een groot obstakel is voor zinvolle begrotingsconsolidatie. Volgens het bureau is de kans zeer klein dat de huidige regering in staat zal zijn om de omvang van het tekort na volgend jaar duurzaam terug te dringen. Dit zou kunnen leiden tot een gevaarlijke cyclus van hogere tekorten, hogere schuldenlasten en escalerende financieringskosten.
De Franse regering reageerde op de verlaging door te benadrukken dat ze de budgettaire uitdagingen wil aanpakken. Antoine Armand, de minister van Economie, benadrukte de benoeming van Bayrou en de herbevestigde toewijding aan het terugdringen van het begrotingstekort als directe reacties op de zorgen van Moody’s.
Reactie Franse regering
Bayrou zelf benadrukte de morele noodzaak om de Franse overheidsfinanciën aan te pakken tijdens zijn eerste toespraak als premier. Hij framede de kwestie van het tekort en de schuld als een kwestie van ethische verantwoordelijkheid.
Deze laatste verlaging volgt op een eerdere negatieve outlook die eind oktober door Moody’s aan Frankrijk werd toegekend, gedreven door zorgen over het vermogen van het land om effectieve maatregelen te implementeren om oplopende begrotingstekorten en een verslechterende betaalbaarheid van de schuld te voorkomen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!