Key takeaways
- Het verbruik en de export van thermische kolen zullen naar verwachting ongekende hoogten bereiken in 2024.
- De wereldwijde productie van elektriciteit uit steenkool heeft dit jaar een opmerkelijke stijging doorgemaakt en overtreft de cijfers voor 2023 met 2 procent.
- Indonesië staat op het punt om dit jaar een opmerkelijke mijlpaal te overschrijden, door voor het eerst meer dan 500 miljoen ton steenkool te verschepen.
Het verbruik en de export van thermische kolen zullen naar verwachting in 2024 ongekende hoogten bereiken, aangedreven door de stijgende vraag in opkomende markten.
De opwekking van elektriciteit uit steenkool heeft dit jaar een opmerkelijke stijging gekend en overtreft de cijfers voor 2023 met 2 procent. Deze groei wordt aangedreven door de stijgende vraag naar energie in ontwikkelingslanden. Daarom zullen de emissies van kolencentrales naar verwachting ook recordhoogten bereiken in 2024, volgens gegevens van het energieonderzoeksinstituut Ember.
Mondiale steenkoolexport
De wereldwijde export van thermische kolen, de belangrijkste brandstof voor elektriciteitscentrales, is dit jaar aanzienlijk gestegen door de toegenomen vraag in India en China. Tussen januari en november 2024 steeg de wereldwijde export van thermische kolen met 9 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zoals blijkt uit de scheepsvolggegevens van de grondstoffenanalisten van Kpler.
Indonesië, ’s werelds grootste steenkoolexporteur, staat op het punt om dit jaar een opmerkelijke mijlpaal te overschrijden en voor het eerst meer dan 500 miljoen ton steenkool te verschepen, volgens schattingen van Kpler.
Stabiele wereldwijde vraag naar steenkool
Vorig jaar groeide de wereldwijde vraag naar steenkool met 2,6 procent en bereikte daarmee een recordhoogte, zoals het Internationaal Energieagentschap (IEA) in juli rapporteerde. Eerder voorspelde het IEA echter dat de vraag naar steenkool in 2024 grotendeels stabiel zou blijven ten opzichte van 2023. Ondanks deze prognose is de vraag in China en India blijven stijgen.
Hoewel het aandeel van steenkool in de elektriciteitsopwekking in China de afgelopen jaren is afgenomen door de opkomst van hernieuwbare energiebronnen, blijven de Chinese elektriciteitsproductie en vraag naar steenkool robuust. Steenkool is nog steeds goed voor ongeveer 60 procent van China’s elektriciteitsopwekking, ondanks een piek in waterkracht eerder dit jaar als gevolg van overvloedige regenval. Dit overschot aan waterkracht verminderde tijdelijk de afhankelijkheid van steenkool tijdens de zomermaanden.
China’s terugkeer naar thermische kolen
Waterkracht daalde echter sterk in september, waardoor men weer meer is gaan vertrouwen op thermische kolen voor het opwekken van energie, te midden van de stijgende vraag naar energie in de op één na grootste economie ter wereld.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!