L’Oréal & UNESCO erkennen zes baanbrekende Belgische vrouwelijke wetenschappers


Key takeaways

  • De L’Oréal en UNESCO For Women in Science Award Ceremony erkent zes uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers uit België.
  • Het programma wil de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de wetenschappelijke gemeenschap bestrijden door vrouwen in STEM-gebieden te promoten en te ondersteunen.
  • Vijf laureaten van het programma hebben later Nobelprijzen ontvangen voor hun onderzoek.

Om de twee jaar beloont de L’Oréal en UNESCO For Women in Science Award Ceremony zes uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers uit België voor hun baanbrekende bijdragen aan de wetenschap. Deze prestigieuze prijs wil genderongelijkheid binnen de wetenschappelijke gemeenschap bestrijden door vrouwen in STEM-gebieden te promoten en te ondersteunen.

Het initiatief werd in 1998 gelanceerd met als doel de wereldwijde erkenning voor de prestaties van vrouwen in de wetenschap te vergroten. Onderzoek wijst uit dat vrouwen het vak vaak verlaten vanwege familieverplichtingen of een gebrek aan zelfvertrouwen, wat leidt tot een ondervertegenwoordiging van vrouwelijke wetenschappers in de academische wereld. In Europa is slechts 36 procent van de afgestudeerden in de wetenschappen vrouw, terwijl dit cijfer in België daalt tot 30 procent voor afgestudeerden in natuurwetenschappen en technologie.

Wereldwijde impact

For Women in Science is uitgebreid naar 110 landen en heeft meer dan 250 getalenteerde jonge vrouwelijke wetenschappers in biologische en technische disciplines onderscheiden. Vijf laureaten van het programma hebben later Nobelprijzen ontvangen voor hun onderzoek. Het Belgische luik van het programma werd in 2007 opgestart in samenwerking met het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS).

Zes vrouwen ontvingen een beurs van 20.000 euro tijdens de negende editie van de For Women in Science ceremonie. Irem Demir, een chemisch ingenieur gespecialiseerd in virologie, richt zich op het ontwikkelen van effectieve controlestrategieën tegen virusuitbraken. Lucila Peralta-Gavensky, een theoretisch natuurkundige, onderzoekt kwantumverschijnselen in systemen van gecondenseerde materie, wat kan leiden tot vooruitgang in de materiaalkunde.

Recente Prijswinnaars

Xiaozheng Liu onderzoekt het metabolisme van kankercellen aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. zij probeert te begrijpen hoe kankercellen evolueren en potentiële therapeutische doelwitten te identificeren. Ecoloog Margaux Boeraeve bestudeert schimmelgemeenschappen en hun interacties met de omgeving, waarbij ze zich richt op de impact van bosbeheer op boreale ecosystemen.

Margaux Geuzaine onderzoekt structurele gezondheidsmonitoring bij COWI in Kopenhagen, Denemarken. Zij analyseert en monitort de reacties van constructies op statische en dynamische belasting, zoals wind en golven, om de betrouwbaarheid van drijvende tunnels te waarborgen. Veronica Tollenaar is doctoraatsstudent aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze onderzoekt Antarctische blauwe ijsgebieden als klimaatarchieven en meteorietstrandingszones met behulp van datagedreven technieken en teledetectiewaarnemingen voor continentale analyses.

Jean-Baptiste Dalle, President van L’Oréal België, benadrukt het belang van het ondersteunen van vrouwen in de wetenschap. Hij benadrukt het succes van het programma in het bevorderen van gendergelijkheid binnen de wetenschappelijke gemeenschap en moedigt jonge meisjes aan om een carrière in bèta/techniek na te streven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.