De zelfverklaarde democratische socialist Bernie Sanders heeft een goede kans om de presidentskandidaat van de Democratische Partij te worden na zijn winst in de voorverkiezingen zaterdag in de staat Nevada. Hij kaapte 47 procent van de stemmen weg.
Volgens de marktonderzoeker Edison Research kreeg Sanders een divers clubje achter zich van jong en oud, latino’s, vakbondsleden en blanke hoogopgeleide vrouwen. ‘Onze multigenerationele en multiraciale coalitie wint niet alleen in Nevada, maar gaat het hele land bestrijken’, zei Sanders op een rally in Texas voor de stembusslag. Hij won eerder ook al in New Hampshire.
Ex-vicepresident Joe Biden blies zijn sputterende campagne nieuw leven in met een tweede plaats. Met 21 procent komt hij nog al tijd ver achter Sanders uit, maar wel voor Pete Buttigieg, die tot nu toe de favoriet was voor de nominatie. Buttigieg kreeg maar 15 procent van de kiezers achter zich. ‘De pers verklaart snel mensen dood, maar we zijn levender dan ooit en gaan dit winnen’, zei Biden zaterdag in Las Vegas.
Elizabeth Warren krijgt haar campagne niet op dreef. Ze stelde al teleur bij de twee vorige voorverkiezingen en kon nu ook maar 9 procent van de stemmen verzilveren. Amy Klobuchar en de activistische miljardair Tom Steyer eindigden allebei op 4 procent.
Gezondheidszorg
Dat Sanders in een multiculturele staat als Nevada zoveel mensen kan overtuigen, wijst erop dat zijn boodschap over sociale en economische rechtvaardigheid en zijn oproep voor een universeel gezondheidssysteem voor alle Amerikanen ingang vindt bij veel Democraten.
Zijn concurrenten waarschuwen de kiezer voor de nominatie van Sanders. Onder andere Biden vindt hem te links om het op te nemen tegen huidig Republikeins president Donald Trump. Buttigieg noemde hem een ideoloog die niet aan alle Amerikanen denkt.
Mini Mike
Trump maakte zich op Twitter vrolijk over de Democratische voorverkiezingen. ‘Het ziet ernaar uit dat Crazy Bernie het goed doet in Nevada. Biden en de rest zijn zwak en Mini Mike maakt echt geen kans op een goede campagne na de slechtste debatvoering in de geschiedenis’, tweette hij. Hij feliciteerde Sanders.
‘Mini Mike’ is een verwijzing naar de voormalige burgemeester van New York en zakenman Michael Bloomberg. Die heeft nog aan geen enkele voorverkiezing deelgenomen en zet alles in op Super Tuesday op 3 maart, waarbij 14 staten tegelijk stemmen en meer dan een derde van de kiesmannen selecteren (kijk hier hoe de voorverkiezingen in de VS werken). Hij nam woensdag deel aan zijn eerste debat en deed het niet bijzonder goed.
Sanders heeft nu 28 kiesmannen achter zich, Buttigieg 22, Warren 8, Klobuchar 7 en Biden 6.
De volgende voorverkiezing is in South Carolina op 29 februari.
Lees ook: