Key takeaways
- Bijna driekwart van de onderzochte bedrijven geeft aan werknemers te verliezen aan organisaties die flexibele werkregelingen aanbieden.
- 76 procent van de bedrijven die gebruik maken van hybride benaderingen nemen actief nieuwe werknemers aan in vergelijking met bedrijven die vasthouden aan traditionele regelingen op de werkvloer.
- 40 procent van de respondenten noemde een hogere productiviteit en betere algemene bedrijfsprestaties als resultaat van werken op afstand.
De groeiende vraag naar flexibele werkafspraken
Uit een recent rapport van Remote, een HR-bedrijf dat internationaal online werken promoot, blijkt dat de vraag naar flexibele werkafspraken wereldwijd een grote impact heeft op bedrijven. Bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven gaf aan werknemers te verliezen aan organisaties die meer flexibiliteit bieden op het gebied van werkplek en werktijden. Deze trend wordt gestimuleerd door de toenemende behoefte van werknemers aan een betere balans tussen werk en privé, zoals blijkt uit het feit dat 84 procent van de respondenten deze voorkeur aangaf.
Voordelen en aanpassing aan werken op afstand
Ondanks deze uitdagingen passen veel bedrijven zich met succes aan externe en hybride werkmodellen aan. Meer dan 76 procent van de bedrijven die gebruik maken van hybride benaderingen nemen actief nieuwe werknemers aan, vergeleken met 70 procent van de bedrijven die vasthouden aan traditionele regelingen op kantoor. Deze verschuiving naar flexibiliteit in het werken komt niet alleen tegemoet aan de behoeften van werknemers, maar levert ook tastbare zakelijke voordelen op. Werken op afstand wordt door 40 procent van de respondenten genoemd als een verbetering van de productiviteit en door 31 procent als een verbetering van de algemene bedrijfsprestaties.
Tevredenheid en welzijn van werknemers
Het rapport onderstreept ook de impact die werken op afstand heeft op de tevredenheid en het welzijn van werknemers. 40 procent van de bedrijven gaf aan dat werken op afstand leidt tot een hoger werknemersmoreel, terwijl nog eens 40 procent de rol benadrukte die het speelt bij het bereiken van een betere balans tussen werk en privé voor hun werknemers. De wereldwijde adoptie van externe en hybride modellen is duidelijk, met 73 procent van de ondervraagde bedrijven dat een groei van hun personeelsbestand meldt in het afgelopen jaar.
Uitdagingen en kansen bij de overgang naar werken op afstand
De overgang naar werken op afstand brengt echter uitdagingen met zich mee die zorgvuldig overwogen moeten worden. Het managen van teams op afstand, zorgen voor naleving van internationale arbeidswetten en het aanpassen van prestatie-evaluatiemethoden behoren tot de belangrijkste zorgen die respondenten naar voren brachten. Ondanks deze hindernissen is een aanzienlijk aantal bedrijven (74 procent) erin geslaagd de kosten voor kantoorruimte te verlagen door de implementatie van externe of hybride modellen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!