De financiële waakhond FSMA waarschuwt voor Duitse oplichters die zich voordoen als erkende financiële instellingen. Ze bieden zogezegd termijnrekeningen aan. “Je denkt te maken te hebben met vergunde actoren, terwijl de oplichters de identiteit van die actoren gewoon misbruiken”, klinkt het.
Key takeaways
- De FSMA waarschuwt voor Duitse oplichters die de identiteit van Belgische banken stelen. Ze bieden hun slachtoffers zogezegd termijnrekeningen aan.
- De financiële waakhond geeft enkele tips om na te gaan of een contactpersoon wel degelijk is wie hij of zij beweert te zijn.
- In geval van twijfel kan je altijd contact opnemen met de FSMA.
In het nieuws: De FSMA heeft de voorbije maanden verschillende gevallen opgemerkt van identiteitsdiefstal bij Belgische banken door Duitstalige oplichters.
- Ze misbruiken de naam en andere wettelijke gegevens van tussenpersonen die doorgaans vergund zijn in Duitsland of Zwitserland. “Op die manier proberen ze hun slachtoffers te overtuigen dat ze wel degelijk vergund zijn om bancaire producten te verkopen”, aldus de financiële waakhond.
- In sommige gevallen maken de oplichters een website aan met een webadres dat overeenstemt met de naam van de tussenpersoon van wie ze de identiteit misbruiken.
- “Verder willen ze je laten geloven dat je een termijnrekening opent bij een Belgische bank”, vervolgt de FSMA. “De oplichters gebruiken zeer gedetailleerde documentatie om de indruk te wekken dat ze in naam en voor rekening van die bank handelen. Vaak bieden ze je kortingen of bonussen aan.”
Hoe aanbieders van valse termijnrekeningen herkennen?
Duiding: De FSMA legt uit hoe je kunt nagaan of een contactpersoon wel degelijk is wie hij of zij beweert te zijn.
- Ga na of de contactgegevens op de websites van verschillende regelgevers over die ondernemingen dezelfde zijn als de contactgegevens op de websites van die ondernemingen zelf.
- De financiële waakhond voegt eraan toe dat oplichters vaak het postadres van de vergunde onderneming gebruiken. “Een juist postadres volstaat dus niet om ervan uit te gaan dat de identiteit van je contactpersoon correct is”, klinkt het.
- Gebruik onlinezoekmachines om er zeker van te zijn dat de vergunde onderneming geen andere website heeft.
- Let zeker op de details van het internetadres. Oplichters gebruiken vaak een internetadres dat sterk lijkt op dat van de officiële website van de onderneming waarvan ze de identiteit stelen. Ze voegen bijvoorbeeld een streepje toe in het adres of er wordt een andere extensie gebruikt (bijvoorbeeld .com in plaats van .be). Fraudeurs misbruiken soms ook de identiteit van een tussenpersoon die geen website gebruikt.
- Toets de officiële informatie aan de feiten.
- “Als je contactpersoon bijvoorbeeld beweert voor een buitenlands tussenpersoon te werken, maar je producten van een instelling naar Belgisch recht aanbiedt, kan je het best de coherentie van de verstrekte informatie controleren”, aldus de FSMA. “Controleer onder meer of de voorgestelde rentevoeten realistisch zijn. Ga ook na of de contractgegevens up-to-date zijn.”
- “Ook als je contactpersoon voor een in België gevestigde bank beweert te werken, maar je met een buitenlands telefoonnummer opbelt, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen”, gaat de instelling verder.
- Ga met onlinetools na wanneer de website die je contactpersoon gebruikt, werd gecreëerd. Als dat heel recent blijkt te zijn, heb je een gegronde reden om aan zijn geloofwaardigheid te twijfelen.
- Als je contactpersoon je vraagt geld te storten op een rekening die is geopend op naam van een andere persoon of onderneming, is dat een duidelijke aanwijzing van fraude.
- Als je de minste twijfel hebt over de identiteit van je contactpersoon, aarzel dan niet om contact op te nemen met de FSMA. Dat kan via het contactformulier voor consumenten.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.