De toekomst van bitcoin: ‘Impliciet is ze 60.000 dollar waard’

De cryptomunt bitcoin staat vooral bekend om zijn wilde koersschommelingen. Critici schieten ook met scherp op de wildgroei aan eerder dubieuze ‘coins’, wat de sector geen goed doet. Toch oogt de toekomst voor bitcoin volgens experts als Michiel Lescrauwaet zeer mooi. En daar heeft hij 5 argumenten voor.

Lescrauwaet is bitcoin-analist en coauteur van de paper ‘Bitcoin in heavy accumulation’. Hij is niet blind voor de tekortkomingen van heel wat cryptovaluta. Onlangs nog schoot de voorzitter van de afdeling van de Amerikaanse centrale bank in Minneapolis, Neel Kashkari, met scherp op cryptomunten. Hij erkende wel het potentieel ervan, maar volgens de man is de toestand van de sector te vergelijken met ‘brandend afval’.

Zowat 99 procent van de bestaande coins zijn inderdaad afval

Michiel Lescrauwaet

Snoeiharde kritiek, dus. Maar Lescrauwaet gaat er verrassend genoeg grotendeels in mee. ‘Zowat 99 procent van de bestaande coins zijn ook volgens mij inderdaad afval’, zegt hij. ‘Maar Kashkari maakt geen onderscheid tussen bitcoin en de rest.’

Voor bitcoin ziet de wereld er in Lescrauwaets ogen veel rooskleuriger uit. Dat staaft hij met 5 argumenten.

Cryptomunten vormen een markt met een potentiële waarde van 100.000 miljard dollar

Dat duizelingwekkende cijfer is het resultaat van een analyse van hoeveel van de wereldwijde rijkdom deel uitmaakt van reserve activa. Helemaal uit onverdachte bron komt die analyse niet: ze is van de hand van Multicoin Capital, een investeringsmaatschappij gespecialiseerd in blockchain en cryptomunten.

De analisten van Multicoin Capital komen na een grondige analyse van waar de wereldwijde rijkdom vandaag zit niettemin uit op een ‘duidelijk pad naar’ een marktwaarde van 50.000 miljard dollar. Het bedrag van 100.000 miljard dollar noemen ze ‘plausibel’. 

Lescrauwaet haakt in op die analyse en stelt dat Bitcoin in de komende jaren minstens 10% kans heeft om 10% van die waarde te capteren. En belandt zo op een potentiële waarde van 60.000 dollar voor een bitcoin.

De demografie speelt in het voordeel van bitcoin

Uit een recente studie gaf 42 procent van de millennials aan dat ze de komende 5 jaar in bitcoin wil beleggen. En laat net dat de generatie zijn die tegen 2029 het grootste deel van het wereldwijde beschikbaar inkomen zal hebben. 

Bitcoin rukt op in tijden van wantrouwen in ‘klassieke’ instellingen

Uit een recente wereldwijde peiling van Ipsos blijkt dat het vertrouwen in fundamentele sociale instellingen verschuift. Mensen hebben tegenwoordig een stuk meer vertrouwen in technologiebedrijven dan overheden: zo’n 39 procent van de mensen gaf aan technologiebedrijven te vertrouwen. Voor de overheid was dit slechts 14 procent. En laat bitcoin nu net volledig draaien op technologie en ‘open source’ code.

Het klassieke financiële stelsel kraakt

Geld is door het beleid van de wereldwijde centrale banken spotgoedkoop, de schuldgraad van overheden en bedrijven neemt almaar grotere proporties aan, steeds meer landen worden overspoeld door een vergrijzingsgolf die de overheidsfinanciën verlamt en alles is dusdanig met elkaar verbonden dat een domino-effect bijna niet meer te vermijden valt.

Bitcoin is in theorie losgekoppeld van dat alles. Het is technologisch geavanceerd, politiek neutraal en inflatiebestendig. Allemaal zaken die van bitcoin een enorm waardevol actief maken.

De bitcoinmarkt is volwassen geworden

Tijdens de vorige koersopstoot van bitcoin in 2017 waren er weinig mogelijkheden voor instituties om bitcoins op een veilige manier aan te kopen. Vandaag kunnen beleggers via allerhande beleggingsinstrumenten veel makkelijker investeren in bitcoin. Dat zorgt voor een breder draagvlak om een duurzame groei mogelijk te maken.

Niets dan goed nieuws dus, lijkt het wel. Toch is Lescrauwaet niet blind voor de risico’s. ‘Dat geldt voor alle beleggingsproducten, en dus ook voor bitcoin’, zegt hij. De voornaamste donkere wolken die hij aan de horizon ziet zijn:

  • Het is nog steeds mogelijk dat er ergens een bug gevonden wordt  in de code die bitcoin mogelijk maakt. Die kans is zeer klein, maar niet onbestaande.
  • Er is een kans dat de incentive voor de miners om het netwerk te beveiligen te laag wordt naarmate het aanbod van de bitcoins die gemined kunnen worden verkleint. Dit kan het netwerk in gevaar brengen. 
  • Een doorbraak in de ontwikkeling van kwantumcomputers. Die zijn in theorie krachtig genoeg om een deel van de encryptie te kraken die bitcoin beschermt. Daardoor zouden betalingen in bitcoin minder veilig worden.

‘De grootste bedreiging voor bitcoin zit echter bij de gebruikers zelf’, zegt Lescrauwaet. ‘Het is angstwekkend hoe makkelijk het nog steeds is om je bitcoin kwijt te spelen. Het is uiterst belangrijk om je goed te informeren hierover. ’

Bitcoin blijft dus een onderwerp dat de gemoederen beroert. In een poging om de mist op te klaren, zette Lescrauwaet mee zijn schouders onder het congres ‘The Bitcoin Reformation’. Dat vindt plaats op op 24 en 25 april in Antwerpen.

Dat event is een initiatief van de Vires in Numeris Foundation, een private stichting die het debat rond digitale activa en de toekomst van geld wil stimuleren. Met het congres, het eerste in zijn soort in België en omstreken, wil de stichting over alle sectoren heen de toekomst van bitcoin en en andere niet-soevereine munten  bespreken. 

Dat gebeurt met een rits nationale en internationale sprekers als Bruno Colmant (CEO Degroof Petercam), Dan Held (Hoofd bij Kraken),  Ivan Van De Cloot (hoofdeconoom bij denktank Itinera), Jan Vergote (Head of Investment Strategy, Belfius), techondernemer Dries Buytaert, Alena Vranova, bitcoin developer Jimmy Song, Ann Sofie Cloots (geeft les aan Cambridge), privacy activist Matthias Dobbelaere-Welvaert, financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck en vele anderen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.