Oekraïne bekritiseert VN-secretaris-generaal Antonio Guterres over deelname aan BRICS-top


Key takeaways

  • Zelensky bekritiseerde Guterres voor het handen schudden met Poetin, het glimlachen en het feit dat hij gebruikt werd door Rusland.
  • Oekraïne liet Guterres weten dat hij niet langer welkom is in Kiev voor bezoeken vanwege zijn aanwezigheid op de BRICS-top.
  • De geloofwaardigheid van de VN wordt volgens Oekraïense functionarissen ondermijnd, omdat de acties van Guterres in strijd zijn met internationale wettelijke normen.

Oekraïense functionarissen spreken hun sterke afkeuring uit over de deelname van secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties aan de recente BRICS-top in Kazan, Rusland. Guterres’ aanwezigheid op het evenement, waar hij in contact kwam met de Russische president Vladimir Poetin en de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko, heeft scherpe kritiek uit Oekraïne opgeleverd.

Reactie van Oekraïense functionarissen

Zelensky beschreef de acties van Guterres als ongepast en zei dat hij “handen schudde met Poetin, glimlachte en door hen werd gebruikt”. Een Oekraïense functionaris die dicht bij Zelensky stond, benadrukte dat Guterres er genoegen mee leek te nemen om een werktuig in de handen van Rusland te zijn. Als reactie op deze gebeurtenissen heeft Oekraïne Guterres laten weten dat hij niet langer welkom is in Kiev voor bezoeken.

Internationale kritiek

Zelensky bekritiseerde de houding van de VN in een openbare toespraak en benadrukte het belang van internationale rechtsnormen en de rechten van naties. In een officiële verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken werd de beslissing van Guterres verder veroordeeld, waarbij zijn aanwezigheid op de BRICS-top werd afgezet tegen zijn weigering om deel te nemen aan de door Oekraïne voorgestelde mondiale vredestop in Zwitserland. Ze beweerden dat deze keuze de geloofwaardigheid van de VN ondermijnt en vooruitgang naar vrede belemmert.

Wereldwijde gevolgen

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis sloot zich hierbij aan en riep Guterres op om zijn fouten te erkennen en te overwegen zijn functie neer te leggen. Hij stelde dat Guterres’ interacties met Poetin en Loekasjenko zijn reputatie als neutrale bemiddelaar hebben beschadigd.

Oorlog en diplomatie

Deze controverse ontvouwt zich tijdens de lopende discussies over de mogelijkheid van een onderhandelde oplossing voor de oorlog in Oekraïne. Terwijl sommigen geloven dat dit zou kunnen leiden tot een vreedzame oplossing, vreest Oekraïne dat dit zou kunnen resulteren in territoriale concessies. De VN heeft de acties van Guterres verdedigd door te stellen dat zijn aanwezigheid op de BRICS-top deel uitmaakte van diplomatieke inspanningen en initiatieven voor vredeshandhaving.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.