Georgië en Moldavië staan op een kruispunt met cruciale stemmingen over hun toekomst binnen Europa


Key takeaways

  • De parlementsverkiezingen in Georgië zullen bepalen of het land op de Europese weg blijft of dichter bij Rusland komt.
  • Het referendum in Moldavië heeft een kleine meerderheid ten gunste van het EU-lidmaatschap laten zien, maar de bezorgdheid over mogelijke inmenging en manipulatie door Rusland blijft bestaan.
  • De uitslag van beide verkiezingen heeft belangrijke gevolgen voor de toekomstige koers van deze landen.

Twee landen, Moldavië en Georgië, staan op een kruispunt bij de voorbereiding van cruciale verkiezingen die hun toekomst binnen Europa zullen bepalen. Beide landen dragen het gewicht van de oorlog van Rusland in Oekraïne en delen een geschiedenis als voormalige Sovjetrepublieken.

In Georgië zijn de parlementsverkiezingen van aanstaande zaterdag van immens belang. De regerende partij Georgian Dream wordt beschuldigd van democratische erosie, waarbij critici wijzen op een reeks wetten die doen denken aan de autoritaire neigingen van Rusland. Dit heeft geleid tot een scherpe polarisatie in het land, waarbij oppositiepartijen en president Salome Zourabichvili de verkiezingen framen als een keuze tussen aansluiting bij Europa en nauwere banden met Rusland – een verhaal dat door Georgian Dream heftig wordt ontkend.

De stemming in Georgië: Een keuze tussen Europa en Rusland

In december vorig jaar kreeg Georgië de officiële status van kandidaat-lidstaat van de EU, maar de vooruitgang stagneerde door de bezorgdheid over een “wet op de buitenlandse invloed” die tot wijdverspreide protesten in Tbilisi leidde. Sindsdien heeft aanvullende wetgeving die de LGBT-rechten beperkt de relaties met het Westen verder onder druk gezet.

De EU en de VS hebben gewaarschuwd voor democratische achteruitgang en gedreigd met mogelijke consequenties zoals het opschorten van de visumvrije regeling voor Georgië als de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

Het referendum in Moldavië: Een test voor pro-Europese sentimenten

Ondertussen hield Moldavië op 20 oktober naast de presidentsverkiezingen ook een referendum. Een kleine meerderheid van 50,38 procent stemde voor het vastleggen van het EU-lidmaatschap als onomkeerbaar grondwettelijk doel, maar president Maia Sandu en haar aanhangers maken zich zorgen over mogelijke inmenging en manipulatie door Rusland. Waarnemers hebben beschuldigingen geuit van een aanzienlijke desinformatiecampagne gericht op pro-Europese sentimenten.

De uitslag van beide verkiezingen heeft belangrijke gevolgen voor de toekomstige koers van deze landen. De uitslag van de verkiezingen in Georgië zal bepalen of het land doorgaat op de Europese weg of de banden met Rusland aanhaalt, terwijl de uitslag van de verkiezingen in Moldavië van invloed kan zijn op het vermogen van het land om interne politieke verdeeldheid te overbruggen en onder druk van buitenaf te streven naar integratie in de EU.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.