Egbert Lachaert wordt de nieuwe fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement

Een kleine wissel bij Open Vld: oud-voorzitter Egbert Lachaert wordt de nieuwe fractieleider in het Vlaams Parlement. Hij volgt Tom Ongena (Open Vld) op in die functie.


Key takeaways

  • De wissel van Ongena naar Lachaert maakt deel uit van de nieuwe koers van Open Vld.
  • Lachaert belooft als fractieleider antwoorden te krijgen voor een aantal sociaaleconomische problemen.

Gevolgd: De wissel van Tom Ongena naar Egbert Lachaert komt niet onverwacht.

  • Bij het aanduiden van de fractieleiders in juni werd toenmalig ontslagnemend voorzitter Tom Ongena benoemd tot interim-fractievoorzitter. Woensdag maakte Open Vld bekend dat Egbert Lachaert de definitieve keuze is.
  • Lachaert ligt meer in lijn met de liberaal-rechtsere koers die Open Vld vanaf nu wil aanhouden. Onder de nieuwe voorzitter Eva De Bleeker hoopt de partij weer wat ‘donkerblauw’ te worden. De strategie is om zich economisch rechts op te stellen maar cultureel linkser dan N-VA. De Bleeker had het eerder al over een gat dat N-VA zou achterlaten. Lachaert past goed bij die invulling: hij kon moeilijk verstoppen dat hij als partijvoorzitter gefnuikt werd door Alexander De Croo (Open Vld) om een rechtsere koers te varen.
  • Na het slechte resultaat in juni kan een rechtsere koers wel. De Croo zal zich focussen op het burgemeesterschap in Brakel en uiteraard de federale regering in lopende zaken. Nu verdwijnt ook Tom Ongena, eveneens ‘lichtblauw’, van het voorplan. Hij blijft Vlaams parlementslid en wordt schepen in Sint-Katelijne-Waver.
  • Lachaert stuurde een mededeling rond waarin hij aangeeft te weten “voor gigantische sociaaleconomische uitdagingen te staan om de welvaart in Vlaanderen veilig te stellen”. De liberaal bijt zich vast in oppositie voeren: “Het regeerakkoord van deze Vlaamse regering biedt daar geen concrete antwoorden op. De komende maanden gaan we de regering vragen om daar wél duidelijke antwoorden op te geven. Als ze daar niet in slaagt, zullen we die zelf op tafel leggen”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.