Mohamed Ridouani (Vooruit) zet Leuvense coalitie met cd&v en Groen verder, ondanks stevig verlies van die laatste

In Leuven verandert er niets aan de huidige coalitie. Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) won met een monsterscore en blijft besturen met Groen en cd&v. N-VA viel af als partner, ondanks winst.


Key takeaways

  • In Leuven wordt de coalitie van Vooruit, cd&v en Groen verder gezet. Mohamed Ridouani noemt hen ‘sterke partners’.
  • N-VA viel al eerder af.
  • Daardoor krijgt Leuven geen afspiegelingscoalitie van N-VA en Vooruit.

De uitslag: Met 41,7 procent (een stijging van maar liefst 15,7 procentpunt), mogen Vooruit en burgemeester Mohamed Ridouani zich de absolute winnaars noemen in Leuven. De drie daaropvolgende partijen zaken allemaal: N-VA werd de tweede grootste met 19,7 procent (-2,4 procentpunt), gevolgd door cd&v met 14,5 (-1,6 procentpunt). Groen zakte zelfs met 8 procentpunt naar 11,7 procent.

  • Vooruit sleepte zo 23 zetels in de wacht, net een te weinig voor een absolute meerderheid. Bij Ridouani lag dus de vraag wie hij erbij nam.

In het nieuws: Mohamed Ridouani maakt de keuze om gewoon verder te doen.

  • Het was uitkijken of Groen mee aan boord zou blijven: de partij had immers verloren en was niet nodig voor een meerderheid. Maar Ridouani houdt Groen dus aan boord. “Cd&v en Groen zijn voor mij sterke partners, dat hebben ze de voorbije jaren getoond”, verklaart hij bij de aankondiging van zijn coalitie op de Grote Markt in Leuven. “Daarom gaan ze opnieuw mee besturen”.
  • Ridouani zegt “rekening te houden met de uitslag van de verkiezingen in de samenstelling van het schepencollege”. Vooruit krijgt daarom 5 schepenen, cd&v en Vooruit elk twee.
  • Na een week gesprekken gevoerd te hebben, was het voor Ridouani duidelijk dat een akkoord met N-VA niet mogelijk was. Hij had al eerder laten weten dat de Vlaams-nationalisten geen deel uit zouden maken van het stadsbestuur, ondanks hun tweede plek.
    • Daardoor krijgt Leuven dus geen afspiegelingscoalitie zoals Vooruit en N-VA onderling afspraken. Conner Rousseau (Vooruit) had al aan Bart De Wever (N-VA) laten weten dat hij niet kon beloven dat Ridouani in Leuven N-VA aan boord zou kunnen halen. Ook in Gent leek een coalitie met Groen de meest logische optie, maar dat draait nu toch anders uit.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.