Alexander De Croo (Open Vld) is enthousiast om burgemeester van Brakel te worden

In Brakel heeft Open Vld met lijsttrekker Alexander De Croo een coalitie gevormd met de tweede grootste partij, Broakel 2.0. Dat wil zeggen dat de ontslagnemend premier zich nu opmaakt voor het burgemeesterschap.


Key takeaways

  • Alexander De Croo bereikt een coalitie in Brakel, samen met Broakel 2.0. Hij is enthousiast over zijn burgemeesterschap.
  • De details van het akkoord moeten nog worden uitgewerkt, maar Bart Morreels van Broakel 2.0 ziet het goed komen.
  • Dat De Croo toch burgemeester wordt in Brakel is opmerkelijk, maar het is ook al wat hem nog restte nadat hij naast een Europese topjob greep.

In het nieuws: Alexander De Croo wordt effectief burgemeester van Brakel.

  • Met 43,2 procent bleef Open Vld de grootste partij in de (nog altijd) liberale gemeente Brakel. De partij zakte wel met 10,8 procentpunt, maar lijsttrekker Alexander De Croo behield het initiatiefrecht en uitzicht op de burgemeesterssjerp.
  • Met 13 zetels op 25 had Open Vld in principe genoeg om alleen te besturen, maar die absolute meerderheid was met 1 zetel miniem. De Croo betrok er graag een andere partij bij. De keuze viel op het christendemocratische Broakel 2.0, dat als tweede grootste 6 zetels kon binnenhalen.
  • De Croo had al eerder gezegd dat hij het burgemeesterschap ook daadwerkelijk zou opnemen, en dat doet hij met veel enthousiasme. “Ik kijk er enorm naar uit om de komende jaren samen met ons sterke team het verschil te maken voor álle Brakelaars”, laat hij weten. “Het akkoord dat we hebben bereikt, stelt onze inwoners écht centraal. We zullen blijven investeren in een veilige, propere en gastvrije gemeente, waar iedereen zich thuis voelt”, belooft Alexander De Croo.
    • Er werd lange tijd sceptisch gedaan over de vraag of De Croo daadwerkelijk voor de sjerp zou gaan. Hij probeerde eerst diverse hoge Europese posten te pakken zoals Hoge Buitenlandvertegenwoordiger in de Europese Commissie. Door de verkiezingsnederlaag in juni leek het er minder op dat de ontslagnemende premier zo’n post te pakken zou krijgen. Dat de Nederlandse liberale premier Mark Rutte wel een topjob kreeg als de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, hielp niet. Rutte en De Croo hebben een gelijkaardig profiel. Slechts een van hen zou echt in aanmerking komen.
  • Lijsttrekker Bart Morreels (Broakel 2.0) kijkt ook opgetogen naar de toekomst. “We gaan voor een ambitieus en transparant bestuur”. Het akkoord dat beide partijen sloten, moet wel nog concreet worden uitgewerkt. Dat moet in de komende weken gebeuren, geeft Morreels aan. Maar omdat volgens hem beide partijen dicht bijeen liggen, is een “sterk inhoudelijk gemeenschappelijk plan” niet zo moeilijk te bereiken, vindt hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.