België start onderzoek naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden van Belgische soldaat in Gaza


Key takeaways

  • Er is een onderzoek gestart naar mogelijke oorlogsmisdaden die begaan zouden zijn door een Belgische soldaat in dienst van het Israëlische leger in Gaza.
  • Het onderzoek richt zich op een Belgische burger die deel uitmaakt van een Israëlische elite-eenheid en kwam er na beschuldigingen van de Palestijnse journalist Younis Tirawi.
  • Het federaal parket zal samenwerken met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De Belgische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke oorlogsmisdaden die begaan zouden zijn door een Belgische soldaat in dienst van het Israëlische leger in Gaza. Het federaal parket bevestigde het onderzoek naar een Belgisch staatsburger die deel uitmaakt van een Israëlische elite-eenheid die bestaat uit personen met een dubbele nationaliteit.

Aanleiding voor het onderzoek waren beschuldigingen van de Palestijnse journalist Younis Tirawi op X deze maand. Tirawi beschuldigde een Israëlische sluipschutterseenheid, bekend als “Refaim” of “Ghosts”, van het uitvoeren van “brute executies” van ongewapende burgers.

Belgisch onderzoek en internationale samenwerking

De Belgische minister van Justitie, Paul Van Tigchelt, verklaarde dat het Belgische onderzoek tot doel heeft de informatie die in de media is verschenen te staven. Hij benadrukte dat, hoewel Israël het recht heeft op zelfverdediging, het verplicht blijft om het internationaal humanitair recht na te leven.

Van Tigchelt gaf verder aan dat het federale openbaar ministerie zal samenwerken met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan, heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de minister van Defensie Yoav Gallant wegens vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Gaza.

Context van het conflict en de humanitaire crisis

Het offensief van Israël in Gaza volgde op een aanval van Hamas op 7 oktober 2023, die resulteerde in de dood van 1.206 mensen, voornamelijk burgers, volgens officiële Israëlische cijfers verzameld door AFP. De vergeldingscampagne van Israël in Gaza heeft het leven gekost aan 42.438 mensen, voornamelijk burgers, zoals gerapporteerd door het ministerie van Volksgezondheid van het door Hamas bestuurde gebied, dat door de VN als betrouwbaar wordt beschouwd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.