IMF waarschuwt voor wereldwijde economische neergang: Trage groei, hoge schulden en stijgende inflatie


Key takeaways

  • Het IMF waarschuwt voor een uitdagende periode met trage groei en stijgende schuldenlasten.
  • Kristalina Georgieva benadrukt dat de huidige groeicijfers onvoldoende zijn om belastinginkomsten te genereren en investeringen te financieren.
  • Ze waarschuwt dat de vooruitzichten voor groei op de middellange termijn matig blijven en niet volstaan om de wereldwijde armoede te verlichten.

De waarschuwing van het IMF

Volgens Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), staan de wereldeconomieën voor een moeilijke periode die wordt gekenmerkt door trage groei en een toenemende schuldenlast.

Georgieva’s waarschuwing valt samen met de voorbereidingen van bondskanselier Rachel Reeves voor haar eerste begroting, waarin ze de dringende financiële zorgen van landen als het Verenigd Koninkrijk benadrukt. Ze benadrukte dat de huidige groeicijfers onvoldoende zijn om de nodige belastinginkomsten te genereren voor het aflossen van de bestaande schulden en het financieren van investeringen die cruciaal zijn voor de energietransitie.

Zorgen over inflatie

Ondanks dalende inflatiecijfers benadrukte Georgieva dat de hoge prijsniveaus die consumenten ervaren van blijvende aard zijn. Ze erkende de ontberingen van gezinnen en individuen die worstelen met deze aanhoudende inflatiedruk, vooral in geavanceerde economieën waar de inflatie ongekende hoogten heeft bereikt.

Georgieva waarschuwde dat de vooruitzichten voor groei op de middellange termijn gematigd blijven. Hoewel niet beduidend lager dan het niveau van voor de pandemie, blijft de groei achter bij wat nodig is om de armoede in de wereld te verlichten, voldoende banen te creëren of voldoende belastinginkomsten te genereren voor overheden die worstelen met aanzienlijke schuldverplichtingen en de noodzaak van aanzienlijke investeringen, onder andere in groene initiatieven.

De jaarvergadering van het IMF

De opmerkingen van Georgieva gaan vooraf aan de jaarvergadering van het IMF in Washington DC volgende week, die Reeves zal bijwonen terwijl ze de laatste hand legt aan de begrotingsmaatregelen die naar verwachting een combinatie van belastingverhogingen, departementale bezuinigingen en aanpassingen van de leenregels zullen bevatten om investeringen in infrastructuur te stimuleren.

Georgieva uitte bij Sky ook haar bezorgdheid over het escalerende risico van handelsconflicten die de groei van de wereldeconomie verder belemmeren. Haar opmerkingen, die ogenschijnlijk gericht waren op de spanningen tussen de VS en China, benadrukten de toenemende trend van grote spelers die hun toevlucht nemen tot industrieel beleid en protectionisme, waardoor een beperkende omgeving voor de internationale handel wordt gecreëerd. Ze waarschuwde dat deze verbrokkeling van de wereldwijde handelsbetrekkingen gelijk staat aan het gieten van koud water over een toch al trage wereldeconomie, waardoor het groeipotentieel aanzienlijk afneemt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.