Zimbabwe’s mijnbouwsector zet zich schrap voor dalende winsten in 2025 bij stijgende kosten en afnemende vraag


Key takeaways

  • Mijnbouwers verwachten minder winst door stijgende productiekosten en een afnemende vraag.
  • Platina- en lithiumprijzen zullen naar verwachting met 15 procent dalen, terwijl de goudprijzen met 12 procent zullen stijgen.
  • De mijnbouwsector zal in 2024 naar schatting 456,7 miljoen euro aan potentiële inkomsten mislopen door stroomstoringen.

De Zimbabwaanse mijnbouwers verwachten dat hun winsten in 2025 zullen dalen, voornamelijk door de stijgende productiekosten en de verwachte daling van de vraag naar platina en lithium.

De Chamber of Mines of Zimbabwe (COMZ) heeft een rapport uitgebracht waarin deze uitdagingen worden beschreven en waarin de verwachte daling van de inkomsten wordt toegeschreven aan zowel wereldwijde als binnenlandse factoren. Het rapport benadrukt dat de stijgende productiekosten de winstgevendheid in de mijnbouwsector aanzienlijk beïnvloeden.

Uitdagingen voor de industrie

Isaac Kwesu, chief executive van COMZ, benadrukte het aanhoudende probleem van de escalerende kosten als een grote zorg voor mijnbouwers. De productiekosten zullen in 2025 naar verwachting met gemiddeld 8 procent stijgen, deels door de verwachte groei van de energiebehoefte van de huidige 600 megawatt naar 800 megawatt per dag.

Economische gevolgen

De Zimbabwaanse mijnindustrie, die naast tabak en tuinbouw een cruciale bijdrage levert aan inkomsten uit buitenlandse valuta, blijft kampen met stroomuitval en ongunstige wisselkoersen. Volgens het rapport loopt de sector in 2024 naar schatting 456,7 miljoen euro aan potentiële inkomsten mis door aanhoudende stroomstoringen.

Ondanks deze uitdagingen voorzien mijnbouwers positieve vooruitzichten voor de goudprijzen, met een gemiddelde stijging van 12 procent in 2025. Daarentegen wordt voor platinagroep-metalen en lithium een daling van 15 procent verwacht. Het rapport geeft ook een verwachte verbetering van het ondernemersvertrouwen aan, met kapitaaluitgaven die in 2025 naar verwachting meer dan 548 miljoen euro zullen bedragen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.