Wereldwijde koolstofuitstoot piek verwacht door verschuiving naar hernieuwbare energie


Key takeaways

  • Dit jaar wordt een piek verwacht in de wereldwijde CO2-uitstoot door de energiesector.
  • Een geleidelijke daling na de piek zou waarschijnlijk resulteren in een wereldwijde temperatuurstijging van 2,2 graden Celsius tegen het einde van deze eeuw.
  • Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en batterijen zorgen voor een verschuiving van kolencentrales en oliegebruik.

Dit jaar wordt er een piek verwacht in de wereldwijde uitstoot van kooldioxide (CO2) afkomstig van de energiesector. Deze voorspelling komt uit een recent rapport van adviesbureau DNV, dat de verwachte piek toeschrijft aan dalende kosten voor zonne-energie en batterijtechnologie. Deze vooruitgang stimuleert een verschuiving van kolengestookte energiecentrales en het gebruik van olie.

Vorig jaar waren er recordhoogten in CO2-uitstoot, wat de bezorgdheid deed toenemen over het behalen van de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. Zelfs met deze verwachte piek in emissies blijft het cumulatieve effect ervan een belangrijk punt van zorg. DNV suggereert dat een geleidelijke daling na de piek waarschijnlijk zou resulteren in een wereldwijde temperatuurstijging van 2,2 graden Celsius tegen het einde van deze eeuw.

De verschuiving naar hernieuwbare energie

De snelle uitbreiding van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) en batterijinstallaties is de drijvende kracht achter deze verandering. In 2023 steeg het aantal nieuwe zonne-installaties tot 400 gigawatt (GW), een toename van 80 procent. In veel regio’s zijn de kosten van zonne-energie gedaald tot onder die van steenkool, wat de overstap naar zonne-energie verder versnelt.

De dalende batterijprijzen, die vorig jaar met 14 procent zijn gedaald en naar verwachting zullen blijven dalen, hebben ook een grote invloed. Deze trend drukt de kosten van elektrische voertuigen en maakt een bredere toegang tot betrouwbare 24-uurs stroom mogelijk door zonne- en opslagsystemen.

Mondiaal leiderschap in hernieuwbare energie

Hoewel China ’s werelds grootste verbruiker van steenkool en CO2-uitstoter blijft, staat het ook aan de leiding wat betreft wereldwijde zonne-installaties (58 procent) en de aankoop van nieuwe elektrische voertuigen (63 procent). De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zal naar verwachting snel afnemen als het land zwaar blijft investeren in zonne- en windenergie.

DNV benadrukt dat het bereiken van een emissiepiek weliswaar een belangrijke mijlpaal is, maar dat er onmiddellijk aandacht moet worden besteed aan het versnellen van de emissiedaling en het gebruik van beschikbare instrumenten om de energietransitie te versnellen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.