Italië onthult ambitieus plan om schulden aan te pakken en groei te stimuleren tegen 2026


Key takeaways

  • Een van de belangrijkste doelen van het plan is een reële groei van het BBP van 1 procent in 2024.
  • Het terugdringen van het begrotingstekort tot 3,8 procent in 2024 en onder de 3 procent in 2026 is ook een doel.
  • Het handhaven van een primair overschot van 0,1 procent in 2024 is een ander doel van het PSB.

De Italiaanse regering heeft een veelomvattend plan onthuld, het “Piano Strutturale di Bilancio” (PSB), ontworpen om het langdurige schuldenprobleem van het land aan te pakken en tegen 2026 door de buitensporigtekortprocedure (EDP) van de Europese Unie te komen. Het plan bevat ambitieuze doelstellingen voor het terugdringen van het tekort, overheidsinvesteringen en het stabiliseren van de schuld. Tot de belangrijkste doelstellingen behoren het bereiken van een reële bbp-groei van 1 procent in 2024, het terugdringen van het begrotingstekort tot 3,8 procent in 2024 met een doelstelling van minder dan 3 procent in 2026, en het handhaven van een primair overschot van 0,1 procent in 2024.

Om deze doelstellingen te bereiken, moet echter een evenwicht worden gevonden tussen begrotingsdiscipline en economische hervormingen. Hoewel het PSB de nadruk legt op overheidsinvesteringen via het Italiaanse nationale herstel- en veerkrachtplan (PNRR), dat het bbp tegen 2031 naar verwachting met 1,1 procent zal doen toenemen, erkent het ook de noodzaak van betrokkenheid van de particuliere sector bij langetermijninvesteringen, met name in groene energie en infrastructuur. Hiervoor zijn structurele hervormingen nodig om belemmeringen voor particuliere investeringen weg te nemen.

Uitdagingen en zorgen

Economen hebben zich zowel positief als voorzichtig uitgelaten over de budgettaire consolidatiemaatregelen van de PSB. Hoewel ze erkennen dat de regering streeft naar budgettaire verantwoordelijkheid, waarschuwen sommige experts dat agressieve bezuinigingen de economische groei negatief kunnen beïnvloeden. Zorgen zijn er onder meer over de mogelijke stijging van de financieringskosten vanaf 2025 en over de aanhoudende impact van de bouwbelastingkredieten die tussen 2021 en 2023 zijn uitgegeven en die naar verwachting tot 2027 meer dan 2 procent van het bbp zullen toevoegen aan de jaarlijkse schulduitgifte.

Weg vooruit

De Italiaanse regering staat voor een delicate evenwichtsoefening om fiscale stabiliteit te bereiken en tegelijkertijd duurzame economische groei te bevorderen. Het succes van de PSB zal afhangen van haar vermogen om deze concurrerende prioriteiten effectief te beheren en de komende jaren door het complexe economische landschap te navigeren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.