Pro-Palestijnse actievoerders verstoren openingslezing Georges-Louis Bouchez (MR) aan de UGent

Het openingscollege van gastspreker Georges-Louis Bouchez (MR) werd verstoord door pro-Palestijnse actievoerders die met een spandoek het podium betraden. Bouchez diende de betogers van antwoord.


Key takeaways

  • Actievoerders nemen Georges-Louis Bouchez eerdere uitspraken over de beeperaanval kwalijk.
  • Bouchez vindt dat de discussie genuanceerder is.
  • De MR blijft een doelwit van actievoerders na de uitspraken van Bouchez.

In het nieuws: De pro-Palestijnse betogers nemen aanstoot aan uitspraken van Georges-Louis Bouchez.

  • Nadat in Libanon beepers en walkietalkies van Hezbollah-strijders ontploften, noemde Bouchez die aanval “geniaal” en “een uiterst intelligente manier van werken”. De aanval, die aan Israël wordt toegeschreven, leidde tot 32 doden, waaronder twee kinderen. Bouchez kreeg hevige replieken na zijn uitspraken, ook in de Kamer.
  • Nu mengden actievoerders zich ook in het debat. Terwijl Bouchez zijn gastcollege gaf in de les Politicologie van professor Carl Devos, kwamen ze de aula binnengelopen. Ze scandeerden “Palestine will be free” en liepen het podium op met een spandoek waar de boodschap ‘Israël = terrorist’ stond geschilderd. De betogers voerden aan dat het niet kan dat de universiteit een platform biedt aan “iemand die het terroristisch beleid van Israël verdedigt”.
  • Bouchez, die niet vies is van een discussie, diende de actievoerders van een weerwoord. Volgens hem is het te simplistisch om te spreken over “goeden en slechten”, waarbij “Israël altijd de slechten zijn”. “In België moet je tegen Israël zijn om voor de vrede te zijn”, vindt Bouchez, “maar ik ben niet tegen en niet voor Israël”.
  • Hij ging door met zijn uitleg, waarbij hij de regering-Netanyahu aanwreef dat ze extreem oorlogsgeweld gebruiken en stukken land koloniseren, maar vond dat men ook niet blind mag zijn voor de terreur van Hamas en Hezbollah. “Je mag je niet van vijand vergissen”, waarschuwde hij.

“Invloed op de Belgische samenleving”

Genoteerd: Volgens Bouchez is er een groter plaatje.

  • Verder nam Georges-Louis Bouchez in zijn reactie op de actievoerders “de groeiende invloed van het islamisme op de Belgische samenleving” op de hak, dat volgens hem zorgt voor druk op gelijke rechten.
  • Vorige week werd het hoofdkwartier van MR opnieuw beklad en vernield door pro-Palestijnse actievoerders. Bouchez deed zijn beklag op X over “links” die dit in de hand zou werken. “Dit is het werk van zogenaamde antifascistische en pro-Palestijnse activisten”, schreef hij. “In werkelijkheid zijn sommigen gewoon onwetend klein geboefte die dingen kapot maken als bestaansreden”.
  • “Ik blijf hameren op het feit dat hier geweld uitlokken, zoals een bepaalde linkervleugel doet, geen vrede zal brengen maar in tegenstelling tot grote problemen hier zal leiden”, vervolgde hij.
  • Voor Bouchez is het glashelder: “Wij willen vrede, zij willen stemmen. Wij houden van het volk, zij haten het Westen. Zij zitten vol haat. Wij zullen altijd in vrede en redelijk zijn”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.