Mathias De Clercq (Voor Gent) noemt mogelijk voorakkoord met N-VA “manifeste leugen”

In Gent lijkt de burgemeestersstrijd te gaan tussen zittend burgemeester Mathias De Clercq, die met Voor Gent een kartellijst trekt tussen Vooruit en Open Vld, en Filip Watteeuw van Groen. Toch lijkt De Clercq opnieuw te moeten besturen met Groen.


Key takeaways

  • Mathias De Clercq zet in op de tweestrijd tussen hem en Filip Watteeuw.
  • Het idee dat hij een voorakkoord zou hebben met N-VA klopt niet, zegt hij. Hij verwijt juist Groen van samenwerkingen met N-VA.
  • Watteeuw als burgemeester wil hij ook niet, De Clercq zal geen schepen worden als Watteeuw de sjerp krijgt.

Gelezen: Mathias De Clercq zet zich af tegen Groen maar nog meer tegen N-VA.

  • In De Morgen zet De Clercq sterk in op de tweestrijd tussen hem en Watteeuw. “De Gentenaar zal de kaarten schudden. De keuze is eenvoudig: De Clercq als burgemeester, of Watteeuw”, zegt hij. In de peilingen liggen de twee dicht bijeen, erkent hij. 21,1 procent geeft aan op het kartel Voor Gent met De Clercq als lijsttrekker te zullen stemmen. Groen haalt 18,1 procent.
  • Maar tegelijk is 21,4 procent nog onbeslist. De Clercq probeert hen te overtuigen. Watteeuw zou niet luisteren naar de Gentenaars, stelt hij. “Voor zijn wijkmobiliteitsplannen werkte hij met ‘droomscenario’s’ die hij aan de wijken voorlegde. Een slecht idee. Met zo’n droomscenario geef je mensen het gevoel dat het eindpunt al vastligt nog voor mensen inspraak krijgen. En net dat gevoel kregen de mensen effectief: alles was toch al vooraf beslist”.
  • Als de kartellijst Voor Gent de verkiezingen wint, moet De Clercq proberen een coalitie te vormen. Vermoedelijk zal dat of met Groen of met N-VA moeten. Die twee partijen volgen in de peilingen na Voor Gent. De Clercq zegt “écht niet te zitten wachten” op N-VA. “Ik sluit geen enkele democratische partij uit. Maar N-VA is echt mijn ding niet. En de Gentenaars weten dat ook van mij”.
    • Hij haalt aan dat N-VA bijvoorbeeld anders denkt over sociaal wonen in Gent, over hoofddoeken of over praktijktesten. Die zaken maken een samenwerking tussen Voor Gent en N-VA “een moeilijk verhaal”, aldus De Clercq. “Snijden in het Gentse middenveld”, zoals N-VA volgens De Clercq wil doen, “gaan we niet doen”.
  • Groen beweert dat Voor Gent al een voorakkoord zou hebben met N-VA. De Clercq ontkent dat ten stelligste. “Dat is een manifeste leugen. Daar klopt niets van”, zegt hij. De Clercq vervolgt: “Ik heb trouwens van Groen geen enkele les te krijgen over N-VA. Wie heeft er in Oost-Vlaanderen blauw en rood uit het provinciebestuur gebonjourd om onder N-VA te dienen? Groen. Wie heeft er in Sint-Niklaas rood buitengegooid om te dienen onder een N-VA-burgemeester? Wie heeft er in Horebeke een kartel gevormd met N-VA?”. “Gent zal progressief zijn, of niet zijn”, vat hij samen.
  • Dat progressieve zal dan toch echt opnieuw samen met Groen zijn, als de peilingen kloppen. Opnieuw samenwerken met Groen zal met lange tanden zijn voor Mathias De Clercq, die niet wil dat Watteeuw hem opvolgt als burgemeester. “Ik hoop dat de Gentenaars mij als burgemeester kiezen. Dat is mijn enige plan. Als dat niet lukt, zal ik Gent en de Gentenaars dienen als gemeenteraadslid, niet als schepen”, maakt hij duidelijk. Hij zal dus niet dienen onder Watteeuw.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.