Rente in het Verenigd Koninkrijk stabiel op 5 procent


Key takeaways

  • De basisrente in het Verenigd Koninkrijk blijft stabiel op 5 procent.
  • De Bank of England streeft naar een evenwicht tussen het beheersen van de inflatie en het vermijden van negatieve gevolgen voor de economie.
  • De rente kan geleidelijk worden verlaagd, maar buitensporige of voortijdige verlagingen worden afgeraden.

De rente, die bepalend is voor de kosten van lenen en sparen voor miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk, bleef in september stabiel op 5 procent. Hoewel dit een daling betekent ten opzichte van eerdere pieken, blijven de leenkosten hoog vergeleken met de afgelopen jaren.

De Bank of England stelt haar basisrente vast om de inflatie te beïnvloeden en streeft naar een doel van rond de 2 procent. Wanneer de inflatie stijgt, verhogen ze vaak de rente om uitgaven te beteugelen en prijsstijgingen af te remmen. Omgekeerd kan de Bank overwegen om de rente te verlagen wanneer de inflatie afkoelt, zoals de afgelopen maanden het geval was.

Monetaire beleidsoverwegingen

Momenteel ligt de inflatie ver onder de piek van 2022, maar sommige sectoren kennen nog steeds een hogere prijsgroei. De Bank moet een zorgvuldige afweging maken tussen het beheersen van de inflatie en het vermijden van negatieve gevolgen voor de economie, waarbij overhaaste renteverlagingen gevolgd door snelle verhogingen moeten worden voorkomen.

Gouverneur Andrew Bailey heeft aangegeven dat de rente de komende maanden geleidelijk kan worden verlaagd, maar waarschuwde voor overmatige of voorbarige verlagingen. Hij benadrukte de noodzaak om de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden, met name wat betreft de wereldwijde olieprijzen en het effect daarvan op de inflatie.

Toekomstige renteverlagingen en economische impact

Analisten gaan uit van een renteverlaging tijdens de volgende vergadering van de Bank of England in november. Hoewel de inflatie in het VK in mei en juni kortstondig de doelstelling raakte, zal deze volgens de prognoses het grootste deel van 2024 iets boven dat niveau blijven voordat deze begin 2025 geleidelijk afneemt. Deze onzekerheid maakt precieze voorspellingen over toekomstige rentetarieven lastig.

De impact van renteveranderingen is voelbaar op verschillende financiële gebieden. De hypotheekrente is aanzienlijk hoger dan tien jaar geleden, wat gevolgen heeft voor Britten die lenen en Britten die hun hypotheek verlengen. De tarieven voor creditcards, leningen en autofinanciering fluctueren ook op basis van de beslissingen van de Bank. Ook spaarrentes worden beïnvloed door deze veranderingen, waarbij Britse spaarders mogelijk meer verdienen als de rente stijgt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.