Visserijincident tussen China en Vietnam leidt tot internationale verontwaardiging


Key takeaways

  • Chinese wetshandhavers hebben tien Vietnamese vissers aangevallen en hun uitrusting in beslag genomen bij de Paracel-eilanden.
  • De Filippijnen veroordeelden de vermeende aanval en noemden het een “flagrante daad” die in strijd is met het internationaal recht en het menselijk fatsoen.
  • De spanningen in de regio zijn opgelopen door de assertieve territoriale aanspraken van China, waarbij de VS bevestigde de Filippijnen te zullen beschermen.

Vietnam meldde dat Chinese wetshandhavers vorige week zondag tien vissers aanvielen en hun uitrusting in beslag namen bij de Paracel-eilanden. Deze eilanden worden gecontroleerd door China maar ook geclaimd door Vietnam, dat ze Hoang Sa noemt. China verklaarde dat de Vietnamese vissers illegaal opereerden binnen zijn wateren en dat het de nodige maatregelen nam om hen tegen te houden.

De Filippijnen veroordeelden de vermeende aanval en sloten zich aan bij het standpunt van Vietnam tegen wat zij een “flagrante daad” noemden. De Filippijnse nationale veiligheidsadviseur Eduardo Ano benadrukte dat een dergelijk gebruik van geweld tegen burgers een flagrante schending is van het internationaal recht en het menselijk fatsoen.

Regionale spanningen lopen op

Zowel de Filippijnen als Vietnam hebben overlappende aanspraken in de Zuid-Chinese Zee, maar in augustus verbonden ze zich tot meer samenwerking en vreedzame oplossing van geschillen. Deze verbintenis werd gedemonstreerd door hun eerste gezamenlijke kustwachtoefeningen die die maand werden gehouden.

De spanningen in de regio zijn het afgelopen jaar opgelopen doordat China zijn territoriale aanspraken doet gelden en Manilla zich verzet tegen het stopzetten van vis- en bevoorradingsactiviteiten voor Filippijnse militairen op betwiste klippen. China gebruikt een “negen-streeplijn” om de soevereiniteit over het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee te rechtvaardigen en zet honderden kustwachtschepen in om te patrouilleren tegen rivaliserende eisers.

Internationale reacties

De Verenigde Staten, gebonden door een wederzijds defensieverdrag met de Filippijnen, heeft herhaaldelijk zijn belofte bevestigd om Manilla te beschermen als het wordt aangevallen in de Zuid-Chinese Zee. Het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich ook bezorgd over het incident en drong er bij alle betrokken partijen op aan zich terughoudend op te stellen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.