Minister van Economie Giancarlo Giorgetti: Italië gaat hogere belastingen heffen op bedrijven in gunstige sectoren


Key takeaways

  • Italië is van plan de belastingen te verhogen voor bedrijven die actief zijn in sectoren met gunstige bedrijfsomstandigheden.
  • De belastingdruk zal worden verdeeld over alle entiteiten, niet alleen banken, zoals minister van Economie Giancarlo Giorgetti zei.
  • Vooral energie- en financiële aandelen werden getroffen door de aankondiging, waardoor de FTSE MIB index van Milaan 1,5 procent lager sloot.

Italië is van plan om hogere belastingen in te voeren voor bedrijven die actief zijn in sectoren met gunstige bedrijfsomstandigheden, zoals minister van Economie Giancarlo Giorgetti heeft verklaard. Hij noemde sectoren zoals wapenproductie als voorbeelden van sectoren die momenteel floreren.

Giorgetti benadrukte dat de belastingdruk zal worden verdeeld over alle entiteiten, niet alleen beperkt tot banken. Zijn opmerkingen hadden een merkbaar effect op de FTSE MIB index van Milaan, die sloot met een daling van 1,5 procent. Vooral energie- en financiële aandelen werden getroffen.

De belangrijkste aspecten van de Italiaanse begroting

De Italiaanse regering is actief bezig met de ontwikkeling van een begroting voor 2025 die maatregelen omvat voor een totaalbedrag van ongeveer 25 miljard euro. De belangrijkste focus van deze begroting is het verlagen van inkomstenbelastingen en sociale premies. Om deze initiatieven te financieren, zal het begrotingstekort van Italië volgend jaar naar verwachting stijgen van de huidige trend van 2,9 procent naar 3,3 procent van het bruto binnenlands product. Hiervoor zal 9 miljard euro extra moeten worden geleend.

De resterende financiering zal worden verkregen door een combinatie van hogere belastinginkomsten en bezuinigingen. De regering wil een begrotingsevenwicht bereiken door bijdragen te vragen van alle sectoren van de samenleving, zoals Giorgetti erkende.

Belastingmaatregelen

Een van de voorgestelde maatregelen is de afschaffing van de accijnskorting op diesel. De totale belasting op brandstof zal echter ongewijzigd blijven, aldus de verklaring van het ministerie van Financiën.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.