China’s dienstensector vertraagt bij afnemend ondernemersvertrouwen


Key takeaways

  • De dienstensector PMI van Caixin/S&P Global is afgenomen tot 50,3, het laagste cijfer sinds september 2023.
  • De nieuwe productie groeide bescheiden, maar in het traagste tempo in elf maanden, terwijl nieuwe orders uit overzeese markten in drie maanden tijd het snelst toenamen.
  • De werkgelegenheid veerde op na een daling in augustus, en bedrijven hadden te maken met capaciteitsbeperkingen omdat de toegenomen nieuwe productie leidde tot een opeenstapeling van uitstaande orders.

De Chinese dienstensector vertraagde in september volgens een enquête onder de privésector. De inkoopmanagersindex (PMI) van Caixin/S&P Global voor de dienstensector heeft een aanzienlijke daling laten zien, van 51,6 in augustus naar 50,3, het laagste niveau sinds september 2023. Een PMI-waarde onder de 50 geeft aan dat de sector aan het krimpen is, terwijl waarden boven de 50 groei signaleren.

De nieuwe productie groeide licht, maar het groeitempo was het laagst in elf maanden. Daarentegen stegen de nieuwe orders uit overzeese markten het snelst in drie maanden. Desondanks kampten bedrijven met capaciteitsbeperkingen omdat de toegenomen nieuwe productie leidde tot een opeenstapeling van uitstaande orders en een behoefte aan extra personeel. De werkgelegenheid veerde op na een daling in augustus.

Bedrijfsvooruitzichten en beleidsimplicaties

Respondenten uit de enquête meldden dat de gemiddelde inputkosten stegen als gevolg van hogere prijzen voor materialen, arbeid en energie. Bedrijven aarzelden echter om hun verkoopprijzen te verhogen ondanks deze toenemende kostendruk. Het algemene vertrouwen onder bedrijven daalde naar het laagste niveau sinds maart 2020, waarbij sommigen hun bezorgdheid uitspraken over de toegenomen concurrentie en de wereldwijde economische vooruitzichten.

De gecombineerde Caixin/S&P Global Composite PMI, die zowel de verwerkende industrie als de dienstensector omvat, daalde ook van 51,2 in augustus naar 50,3 in september. Econoom Wang Zhe van Caixin Insight Group verklaarde dat de recente macro-economische indicatoren achterbleven bij de marktprognoses, wat wijst op het aanhoudende probleem van onvoldoende binnenlandse vraag. Hij benadrukte dat het zwakke optimisme en de druk op de werkgelegenheid de consumentenbestedingen belemmeren.

Recente overheidsmaatregelen

China’s hoogste leiders erkenden onlangs de uitdagingen van de economie en riepen op tot nieuw beleid om de groei te versnellen. Ze drongen aan op maatregelen om de worstelende vastgoedmarkt te stabiliseren en waar nodig de fiscale uitgaven te verhogen. Vorige week kondigde de People’s Bank of China de grootste monetaire versoepeling aan sinds de pandemie. De markten verwachten verdere beleidsondersteuning in de nabije toekomst.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.