Edelmetaalmarkt stijgt aanzienlijk: wat drijft de platinaprijzen omhoog?


Key takeaways

  • Platinaprijzen zijn gestegen tot boven 1.000 dollar per ounce en bereikten hun hoogste punt in tien weken.
  • Een groeiend aanbodtekort voor platina wordt toegeschreven aan lagere rentetarieven, dalende reële rendementen en een zwakkere Amerikaanse dollar, waardoor edelmetalen aantrekkelijkere investeringen worden.
  • Het WPIC voorspelt een groeiende investeringsvraag naar platina, gedreven door Chinese aankopen van baren en munten, en verwacht dat de bestaande platina reserves uitgeput zullen raken.

De edelmetaalmarkt: een waardestijging

De edelmetaalmarkt beleeft een waardestijging onder invloed van de versoepelingscyclus van de Federal Reserve. Terwijl goud veel van de aandacht heeft getrokken, beginnen platinagroep-metalen (PGM’s), met name platina, erkenning te krijgen. De platinaprijzen zijn gestegen tot boven 1.000 dollar per ounce en bereikten hun hoogste punt in tien weken.

Inzichten van analisten en markttrends

Analisten schrijven deze opwaartse trend toe aan factoren zoals lagere rentetarieven, dalende reële rendementen en een zwakkere Amerikaanse dollar, waardoor edelmetalen aantrekkelijkere investeringen worden. De World Platinum Investment Council (WPIC) wijst op een andere belangrijke factor: een groeiend aanbodtekort voor platina. Edward Sterck, directeur onderzoek bij de WPIC, gelooft dat dit tekort snel invloed zal hebben op de prijzen.

Toeleveringstekort en marktvoorspellingen

Het WPIC-rapport over de vraagontwikkelingen voor het tweede kwartaal laat zien dat het tekort van platina dit jaar naar verwachting met één miljoen ounce zal toenemen. Sterck benadrukt echter dat dit deel uitmaakt van een grotere trend en zegt vertrouwen te hebben in aanhoudende tekorten binnen de platinamarkt. Het WPIC heeft onlangs bijgewerkte langetermijnvoorspellingen gepubliceerd, die een gemiddeld aanbodtekort laten zien van ongeveer 769.000 ounces tussen 2025 en 2028. Deze neerwaartse bijstelling ten opzichte van de prognose van januari weerspiegelt de zwakke groei van het aanbod en de sterke vraag in de komende jaren.

Invloed op productie en vraag

De Zuid-Afrikaanse platinaproductie zal naar verwachting dalen als gevolg van margedruk die nieuwe groei ontmoedigt. Ook de prognoses voor de platinaproductie in Noord-Amerika zijn aanzienlijk verlaagd. Ondanks deze prognoses blijft de vraag naar platina, met name vanuit de auto-industrie, robuust. Hoewel de markt voor batterij-elektrische voertuigen (BEV) aan kracht wint, merkt het WPIC op dat de groeiprognoses voor EV wel eens overschat zouden kunnen zijn.

Factoren die de vraag naar en de prijzen van platina beïnvloeden

Factoren zoals de aarzeling van de consument om volledig te elektrificeren door de hoge prijzen, de beperkte oplaadinfrastructuur en de afnemende overheidssubsidies dragen bij tot de tragere groei van de vraag naar BEV. De stijgende vraag naar hybride elektrische voertuigen, die nog steeds gebruikmaken van katalysatoren waarvoor platina nodig is, zal de platinaprijzen echter ondersteunen. Bovendien maken strengere milieuregels een hogere belasting van katalysatoren noodzakelijk, waardoor de vraag naar platina verder toeneemt, ook al worden er minder auto’s verkocht.

Vraag naar investeringen en marktvoorspellingen

Het WPIC voorspelt een groeiende investeringsvraag naar platina, gedreven door Chinese aankopen van baren en munten. Naarmate het aanbodtekort aanhoudt, verwachten analisten dat de bestaande platinareserves uitgeput zullen raken. De inelastische aard van de vraag naar platina suggereert dat de marktprijzen aanzienlijk zullen moeten stijgen om het vrijmaken van deze reserves te stimuleren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.