Sociale medium X verliest gebruikers in VS, UK en EU

Het gaat niet goed met X, het sociale medium van Elon Musk dat vroeger bekendstond als Twitter. Hoewel Musk zelf voortdurend positieve verhalen probeert te delen, blijkt uit verschillende bronnen dat het aantal dagelijks actieve gebruikers in alle belangrijke markten fors achteruitgaat.


  • X, het vroegere Twitter, verloor het voorbije jaar in het Verenigd Koninkrijk één derde van zijn dagelijks actieve gebruikers. In de Verenigde Staten ging het om een daling van één vijfde. Ook in de Europese Unie is een daling te merken.
  • Die cijfers zijn wel niet officieel, aangezien die niet bestaan. Alle beschikbare data bevestigt echter een neerwaartse trend.
  • Voormalige gebruikers van X lijken vooral weg te lopen naar Threads en Bluesky.

Het is ondertussen bijna twee jaar geleden dat Elon Musk voor een bedrag van zo’n 43 miljard dollar Twitter overnam. Sindsdien is het sociale medium haast onherkenbaar veranderd. Zo is er niet alleen een andere naam met X, een ander logo en een andere huisstijl. Heel wat features zijn veranderd, de blauwe vinkjes zijn betalend geworden en ook de toon van de berichten op X zijn in niets te vergelijken met enkele jaren terug.

Daling in UK, VS en EU

Die veranderingen blijken niet bij iedereen in even goede aarde te vallen. De Financial Times meldt namelijk dat X zijn actieve gebruikersbasis het voorbije jaar enorm zag dalen. Volgens de website gaat het om een verlies van één derde van de dagelijks actieve gebruikers in de UK en één vijfde in de VS. Die cijfers komen van SimilarWeb, een website die wel geen toegang heeft tot alle data. Zij baseren zich op bezoekers op webpagina’s, zowel op desktop als mobiel.

Door de Digital Services Act (DSA) in de Europese Unie hebben we hier wel betrouwbaardere data. Mashable meldt dan ook dat er ook in de EU een forse daling is. Het gaat hier om een daling van bijna 6 procent in één jaar tijd.

Daarnaast kampt X ook nog met problemen in Brazilië, een andere grote markt. Daar is de app sinds enige tijd namelijk verboden, iets waarover binnenkort opnieuw beslist wordt door het Hooggerechtshof.

Redenen?

Volgens de Financial Times heeft de daling van het aantal dagelijks actieve gebruikers te maken met het gedrag van eigenaar Elon Musk. Zo merkten zij vorige maand een versnelde daling toen Musk de omstreden post “Een burgeroorlog is onvermijdelijk” deelde.

Een deel van de meer progressieve en academische voormalige gebruikers van X zouden steeds vaker een thuis vinden bij Bluesky. Dat is een gelijkaardig platform dat is opgericht door de voormalige Twitter-oprichter Jack Dorsey. Die evolutie zorgt ervoor dat beide kanten van het politieke spectrum steeds vaker online in hun eigen bubbel spreken voor gelijkgezinden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.