Taiwan beschuldigd van cyberaanvallen: China en Taiwan wisselen beschuldigingen uit


Key takeaways

  • Het ministerie van nationale veiligheid van Taiwan beschuldigt de Taiwanese hackersgroep Anonymous 64 van het uitvoeren van cyberaanvallen op Chinese doelwitten.
  • Het Taiwanese ministerie van Defensie ontkent de beschuldigingen en wijst op China’s gebruik van vliegtuigen, schepen en cyberaanvallen tegen Taiwan als bewijs van hun vijandige acties.
  • Anonymous 64 wordt beschuldigd van pogingen om via verschillende kanalen inhoud te verspreiden die het Chinese politieke systeem en beleid bekritiseert.

Achtergrond en beschuldigingen

China’s nationale veiligheidsministerie kondigde maandag aan dat het een Taiwanese hackersgroep heeft geïdentificeerd die bekend staat als Anonymous 64 en beschuldigt hen van het lanceren van cyberaanvallen tegen Chinese doelen. Het ministerie riep burgers op om alle gevallen van “anti-propaganda sabotage” te melden.

Anonymous 64, naar verluidt gelieerd aan de Taiwanese cyberwarfare vleugel, wordt beschuldigd van pogingen om inhoud te verspreiden die het Chinese politieke systeem en beleid bekritiseert via verschillende kanalen zoals websites, beeldschermen in de open lucht en televisienetwerken.

Reactie Taiwan

Taiwan ontkent deze aantijgingen ten stelligste en stelt dat China zelf verantwoordelijk is voor het verstoren van de vrede door cyberaanvallen en militaire intimidatie. Het Taiwanese ministerie van Defensie wees op China’s voortdurende gebruik van vliegtuigen, schepen en cyberaanvallen tegen Taiwan als bewijs van hun vijandige acties.

Het Information, Communications and Electronic Force Command van het Taiwanese ministerie van Defensie benadrukte de ernst van de huidige veiligheidssituatie en stelde dat Chinese troepen de grootste bedreiging vormen voor de regionale stabiliteit. Taiwan houdt vast aan zijn onafhankelijkheid van Peking en verwerpt de aanspraken van China op soevereiniteit over het eiland.

Verder onderzoek

Het X-account van Anonymous 64, opgericht in juni 2023, toont schermafbeeldingen van hun pogingen om video’s uit te zenden waarin de Chinese president Xi Jinping wordt vergeleken met een keizer. Deze acties vallen samen met belangrijke gebeurtenissen zoals de tweede verjaardag van de anti-COVID protesten en de herdenking van de Tiananmen Square demonstraties.

Op één video is een gemaskerd lid van Anonymous 64 te zien die een toespraak houdt die doet denken aan het fictieve personage V uit “V for Vendetta”. De blogpost van het Chinese nationale veiligheidsministerie, gepubliceerd op WeChat, beweert dat hun onderzoek heeft aangetoond dat veel van de websites waar Anonymous 64 toegang tot zou hebben gehad, nep zijn of weinig verkeer hebben.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.