Toekomst Volkswagen onder druk: uitdagingen en herstructureringsplannen onthuld


Key takeaways

  • Bij Volkswagen staan tot 30.000 banen in Duitsland op de tocht door mogelijke personeelsinkrimping.
  • Functies in onderzoek en ontwikkeling kunnen getroffen worden, met naar schatting 4.000 tot 6.000 ontslagen.
  • Investeringen in de sector kunnen tot 20 miljard euro lager uitvallen.

Volkswagen (VW) staat voor grote uitdagingen in het huidige autolandschap, wat leidt tot mogelijke ontslagen en herstructureringsplannen in Duitsland.

Volgens rapporten van het tijdschrift Manager zou VW zijn personeelsbestand in Duitsland met 30.000 van de in totaal 300.000 werknemers kunnen inkrimpen. Deze inkrimping kan zelfs gevolgen hebben voor functies op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, waarbij schattingen uitgaan van een inkrimping van 4.000 tot 6.000 werknemers. Investeringen in deze sector kunnen op de middellange termijn met wel 20 miljard euro worden teruggebracht.

Uitdagingen voor Volkswagen

Hoewel kostenbesparende maatregelen werden verwacht, overtreffen deze cijfers eerdere verwachtingen. VW heeft deze cijfers niet officieel bevestigd, maar de zorgen over mogelijke drastische maatregelen in de nabije toekomst nemen toe. Dit nieuws volgt op recente berichten dat VW voor het eerst in zijn 87-jarige geschiedenis fabrieken in Duitsland zou kunnen sluiten. Het bedrijf schrijft deze uitdagingen toe aan stijgende bedrijfskosten, waaronder energie en arbeid, samen met verstoringen in logistieke ketens.

Gevolgen van herstructurering

Begin september verklaarde Arno Anlitz, financieel directeur van VW, dat het bedrijf niet genoeg auto’s verkoopt en dat twee fabrieken mogelijk kwetsbaar zijn voor kostenbesparende maatregelen. Hij benadrukte dat de markt er gewoon niet meer is. Als deze fabriekssluitingen en ontslagen doorgaan, kan dat aanzienlijke gevolgen hebben voor de regerende extreem-linkse regering, die in de peilingen al met een recordlaagte kampt. Het zou ook bijdragen aan een groeiende trend van bedrijven die inkrimpen en hun activiteiten naar andere landen verplaatsen.

VW’s overgang naar elektrische voertuigen

VW’s overgang naar elektrische auto’s is op problemen gestuit, met achterblijvende verkopen en hevige concurrentie van binnenlandse merken op de cruciale Chinese markt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.