Nog meer tegenslagen voor Volkswagen: audit in Xinjiang voldoet niet aan internationale arbeidsnormen


Key takeaways

  • Interviews met werknemers werden live uitgezonden ondanks dat ze als vertrouwelijk waren bedoeld.
  • Vragen over dwangarbeid waren voornamelijk gericht aan managers, niet aan alle werknemers.
  • De audit voldeed niet aan internationale normen, waaronder het SA8000-certificeringskader.

Nog meer tegenslagen voor Volkswagen. Een audit die Volkswagen heeft uitgevoerd naar haar fabriek in Xinjiang, China, voldeed niet aan de internationale normen, volgens een verslag van de Financial Times (FT). De FT kreeg het volledige auditrapport in handen, waaruit bleek dat interviews met werknemers die vertrouwelijk moesten blijven, live werden uitgezonden naar het kantoor van een advocatenkantoor in Shenzhen. Bovendien waren de vragen over dwangarbeid voornamelijk gericht aan managers, niet aan alle werknemers. Dit meldt Reuters.

Onder druk van investeerders gaf Volkswagen vorig jaar opdracht tot een onafhankelijke audit van de arbeidsomstandigheden op de locatie. Dit volgde op berichten van mensenrechtengroeperingen over vermeende misstanden in Xinjiang, waaronder dwangarbeid in detentiekampen. Beijing ontkent deze beschuldigingen, maar de bezorgdheid over ethische praktijken in de regio blijft bestaan.

Zorgen over arbeidspraktijken

Volkswagen verklaarde dat het had gestreefd naar de SA8000-standaard, een wereldwijd erkend certificeringskader dat kwesties rond werknemersrechten zoals kinderarbeid en dwangarbeid aanpakt. De FT ontdekte echter dat noch het auditbedrijf, Loening Human Rights & Responsible Business GmbH, noch het betrokken Chinese advocatenkantoor, Liangma, een accreditatie hadden voor het uitvoeren van SA8000-audits volgens Social Accountability International, de organisatie die verantwoordelijk is voor het opstellen van de standaard.

Reactie van Volkswagen en investeerders

Volkswagen hield vol dat er weliswaar geen officiële SA8000-certificering was ontvangen, maar dat alternatieve ethische richtlijnen en managementbeoordelingen ervoor zorgden dat de normen werden nageleefd. Naar verluidt distantieerden verschillende topmedewerkers van Loening zich van de audit en sommige Volkswagen-investeerders reageerden voorzichtig op de bevindingen en pleitten voor verder onderzoek van de fabriek.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.