Italië rolt AI-gestuurd onderwijs uit om digitale vaardigheidskloof te overbruggen


Key takeaways

  • Italië implementeert AI-technologie in het onderwijs om de leerervaringen van leerlingen te verbeteren.
  • De AI-tools zullen fungeren als virtuele assistenten op apparaten in de klas en leerlingen en leraren ondersteunen met gepersonaliseerd onderwijs.
  • Naast de uitrol van AI is er ook een telefoonvrije leeromgeving geïmplementeerd.

Italië implementeert AI-technologie in zijn scholen om de digitale vaardigheidskloof van het land ten opzichte van andere Europese landen aan te pakken. Minister van Onderwijs Giuseppe Valditara kondigde het testen van AI-ondersteunde software in 15 klaslokalen in vier regio’s aan. Dit initiatief is gericht op het verbeteren van leerervaringen van leerlingen en het personaliseren van onderwijs voor individuele behoeften.

De AI-tools zullen functioneren als virtuele assistenten op tablets en computers in de klas. Ze zijn ontworpen om leerlingen en leraren te ondersteunen door het leerproces te vereenvoudigen en leraren inzichten te geven om hun lesmethoden aan te passen.

De Italiaanse digitale vaardigheidskloof aanpakken

Volgens gegevens van Eurostat behoort Italië van de 27 EU-lidstaten tot de landen met de laagste digitale vaardigheden. Ondanks eerdere pogingen om scholen te digitaliseren, zijn er nog steeds uitdagingen, deels te wijten aan de hogere leeftijd van het onderwijzend personeel.

De evaluatie van het AI-pilotprogramma zal naar verwachting waardevolle inzichten opleveren die richting kunnen geven aan toekomstige implementaties van AI-tools in scholen. Onderzoekers hopen de effectiviteit en inclusiviteit van dergelijke initiatieven vast te stellen.

Een telefoonvrije leeromgeving implementeren

Samen met de uitrol van AI heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mobiele telefoons in klaslokalen, zelfs voor educatieve doeleinden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.