Wat is een crypto Token Generation Event?

Met branded content van Bitcoin Magazine

De wereld van cryptocurrency is bruisend, dynamisch en vooral: technologisch vooruitstrevend. Om de haverklap kom je er termen tegen die voor nieuwkomers in de sector volledig onbekend kunnen zijn, omdat ze vrijwel volledig eigen zijn aan deze markt.

Een veelgebruikte en beladen term is “Initial Coin Offering”, ook wel bekend als ICO. Dit wijst op een nieuwe uitgave van een cryptotoken, nog voor de officiële lancering. Maar een veel minder bekend begrip is een “Token Generation Event” (TGE).

Dit concept heeft op het eerste gezicht wel wat gemeen met een ICO, maar waarin liggen de verschillen nu precies? Wat is een Token Generation Event, waarom is het belangrijk en waarom is het een goed idee om hier meer over te leren? Ben je niet zeker welke crypto te kopen op welk moment nu een goed idee is? Volgens Sophialine Marlowe, cryptojournalist bij Bitcoin Magazine zijn er talrijke nieuwe cryptomunten die recent werden gelanceerd én die binnenkort op de markt komen. Of je dit via een TGE of een ICO moet doen, bekijken we verder in dit artikel.

Wat is een Token Generation Event (TGE)?

Met een Token Generation Event (TGE) wordt meestal het moment waarop de digitale tokens van een project beschikbaar komen voor aankoop bedoelt. Dit biedt vroege investeerders de kans om vanaf het begin in het project te stappen en het te steunen. Het geld dat tijdens de TGE wordt opgehaald, wordt gebruikt om de verdere ontwikkeling van het project te financieren.

Als je een ICO kent, zal je nu reeds begrijpen waar het verschil precies in ligt – even verder gaan we hier dieper op in.

TGEs hebben meestal als doel om zogenaamde “utility tokens” te lanceren, die essentieel zijn voor het gebruik van een blockchainplatform. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om transactiekosten te betalen of om extra functies op het platform te gebruiken.

De voordelen van een TGE

TGEs bieden verschillende belangrijke voordelen voor blockchainprojecten, waardoor ze een aanzienlijke rol spelen in de cryptowereld. Naast het ophalen van geld voor hun desbetreffende project, ondersteunen TGEs decentralisatie, helpen ze bij het opbouwen van sterke gemeenschappen en zorgen ze voor naleving van cryptoregelgeving.

Decentralisatie is een kernprincipe van blockchains en TGEs spelen een grote rol door tokens breed te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de controle van het project verspreid en verdeeld blijft bij de gebruikers en voorkomt dat een enkele groep (of een individu!) te veel macht krijgt. Dit evenwicht helpt de veiligheid en stabiliteit van het netwerk te behouden.

TGEs helpen ook bij de naleving van regelgeving, waardoor juridische risico’s worden verminderd en het lanceren soepeler verloopt. Door zich te richten op hoe tokens worden verdeeld en gebruikt, sluiten TGEs beter aan bij de transparante regelgeving rondom crypto, wat het vertrouwen van zowel toezichthouders als investeerders versterkt.

Hoe verschilt een TGE van een ICO?

Hoewel TGEs en ICOs soms door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Deze verschillen zijn belangrijk om in gedachten te houden voor zowel particuliere investeerders zoals jij, als voor projectontwikkelaars en zelfs overheden en andere financiële instituties.

Om te beginnen zijn er verschillen op het vlak van hun doel. Een ICO wordt voornamelijk gebruikt om geld in te zamelen voordat het project volledig is ontwikkeld, terwijl een TGE de officiële lancering van een cryptomunt aanduidt, met daarna bredere beschikbaarheid van tokens voor handel en gebruik.

Een ICO komt dan ook vrij vroeg in de levenscyclus van het project, terwijl een TGE pas na de fondsenwervingsfases plaatsvindt, wanneer de tokens reeds klaar zijn om de markt te betreden.

ICO’s komen als dusdanig ook met meer risico, want je belegt in feite in een  project dat nog niet volledig operationeel is. Bij een TGE heb je toch al wat meer zicht op het project, er komt vaart in en de levensvatbaarheid is meer gegarandeerd.

Kortom, hoewel zowel TGEs als ICOs te maken hebben met het vroeg uitgeven van tokens, zijn TGEs doorgaans onderdeel van een bredere strategie gericht op het creëren van een bloeiend projectecosysteem, terwijl ICOs meer gericht zijn op het verkrijgen van directe financiering. Dit komt met meer risico, maar ook met mogelijk meer rendement. Waar je best in belegt hangt dus af van jouw verwachtingen, beleggingsstrategie en risicotolerantie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.