De looptijd van de eenjarige fiscaalvriendelijke staatsbon is afgelopen. Dat betekent dat er nu zo’n 22 miljard euro aan spaargeld vrijkomt. De banken lanceren allerhande acties om een deel van dat geld aan te trekken. Het valt daarbij op dat velen grijpen naar de termijnrekening op zes maanden.
Context: Er gaat geen dag voorbij zonder dat een bank een nieuw spaarproduct op de markt gooit, of uitpakt met betere voorwaarden voor bestaande formules.
- De voorbije weken hebben verschillende banken de focus gelegd op de termijnrekening met een looptijd van zes maanden.
- Zo heeft Crelan deze week bijvoorbeeld nog de rente op zo’n kortlopende rekening opgetrokken tot 4 procent bruto. Dat is meteen het hoogste tarief voor een termijnrekening op zes maanden. Ook KBC en MeDirect betalen een vergoeding van 4 procent (per jaar) uit aan wie zijn geld voor een halfjaar vastklikt.
- Het gaat hier wel om rentes op jaarbasis. Dat betekent dat je slechts de helft van de geafficheerde rente ontvangt, zijnde 2 procent. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er netto 1,4 procent over.
- Volgens de vergelijkingssite Spaargids.be telt ons land vandaag dertien termijnrekeningen met een looptijd van zes maanden. Dat zijn er niet veel minder dan de eenjarige varianten. Binnen die categorie staat de teller op vijftien rekeningen.
Anticiperen op een dalende rente
Duiding: Een termijnrekening met een looptijd van zes maanden heeft binnen de huidige rentecontext enkele voordelen voor de bank.
- Om te beginnen, kunnen ze uitpakken met een zeer aantrekkelijke rente. De financiële instellingen kunnen zich dat veroorloven dankzij de korte looptijd. Tien van de twaalf termijnrekeningen op zes maanden gaan gepaard met een rente van minstens 3 procent bruto. Het is een goede manier om nieuwe klanten aan te trekken. Na zes maanden beschikken ze opnieuw over hun kapitaal en kan de bank hen overtuigen om hun geld eventueel in een ander product te beleggen.
- Vergeet niet: Wanneer je een termijnrekening opent bij een nieuwe bank kan die je vragen om daar een zichtrekening aan te koppelen. Die niet altijd gratis. Het prijskaartje kan al snel oplopen tot enkele euro’s per maand. Nieuwe klanten kunnen zo al vanaf dag 1 inkomsten genereren voor de bank.
- Bovendien kan een bank zich met een kortlopende termijnrekening indekken tegen rentedalingen. Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden de beleidsrente verder zal verlagen. Voor de banken is het daarom niet interessant om de huidige rentetarieven voor meerdere jaren vast te klikken.
- Als de termijnrekening binnen zes maanden afloopt, is de kans zeer groot dat je met minder tevreden zal moeten zijn als je opnieuw je geld wilt beleggen in vastrentend product, zoals de termijnrekening of kasbon.
- De kortlopende termijnrekeningen zijn bij veel spelers rendabeler dan de kortlopende alternatieven. Crelan biedt bijvoorbeeld termijnrekeningen aan waarvan de looptijden variëren van een tot tien jaar. Wie zijn geld voor één jaar vastklikt, ontvang een rente van 3,5 procent bruto. Dat tarief daalt tot 2,55 procent voor wie kiest voor de tienjarige termijnrekening. We zien soortgelijke taferelen bij onder meer NIBC, Izola Bank, Europabank en Keytrade Bank.