Olietanker in lichterlaaie na aanval voor kust van Jemen

Een olietanker onder Griekse vlag, de Sounion, is stuurloos en in lichterlaaie achtergelaten in de Rode Zee na een aanval voor de kust van Jemen. Er zou een brand zijn uitgebroken aan boord van de tanker, die zijn motorvermogen heeft verloren. Het incident vond plaats na een vuurgevecht met twee kleine boten op ongeveer 77 zeemijlen ten westen van de Jemenitische haven Hodeidah, die onder controle staat van de Houthi-militiegroep.

De Griekse minister van scheepvaart, Christos Stylianides, veroordeelt de aanval als een “flagrante schending van de regels van het internationaal recht en een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de internationale scheepvaart”. Hij bevestigt ook dat alle 25 bemanningsleden veilig zijn en dat het schip slechts lichte schade heeft opgelopen.

Aanval niet opgeëist

De Houthi-factie heeft soortgelijke aanvallen uitgevoerd op commerciële schepen, onder het mom van solidariteit met de Palestijnse zaak. Hoewel de groep eerder beweerde schepen van Israël, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk als doelwit te hebben, heeft het herhaaldelijk schepen aangevallen die geen banden hadden met deze landen.

De Sounion maakt deel uit van de vloot van de Griekse operator Delta Tanker, die bevestigt dat het schip “lichte schade” heeft opgelopen nadat het betrokken was geraakt bij een “vijandig incident” in de Rode Zee.

Volgens de gegevens van MarineTraffic had het schip voor het laatst de terminal van Basrah in Irak aangedaan, waar ruwe olie wordt geladen. Tot nu toe heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Belangrijkste punten

• Een olietanker onder Griekse vlag is stuurloos en in lichterlaaie achtergelaten in de Rode Zee na een aanval voor de kust van Jemen.
• De militante Houthi-groep heeft soortgelijke aanvallen uitgevoerd op commerciële schepen, maar tot nu toe heeft geen enkele groep de verantwoordelijkheid voor dit incident opgeëist.
• Het schip liep lichte schade op en alle 25 bemanningsleden zijn veilig.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.