Porsche wil Duitse batterijfabrikant Varta redden met miljoeneninjectie

De Duitse accufabrikant Varta heeft een herstructureringsovereenkomst bereikt met zijn schuldeisers, waarbij sportautofabrikant Porsche wordt ingeschakeld om het bedrijf te redden. Dat schrijft Reuters. De overeenkomst vermindert de schuld van Varta in eerste instantie van 485 miljoen euro naar 200 miljoen euro.

De CEO van het bedrijf, Michael Ostermann, verklaarde dat ze in vergevorderde gesprekken zijn met andere investeerders die zich willen aansluiten bij de reddingspoging. Volgens de overeenkomst worden Michael Tojner en Porsche de nieuwe eigenaars van Varta, met een kapitaalinjectie van 60 miljoen euro. Een derde investeerder kan zich dus later aansluiten.

De herstructurering van Varta volgt op de aankondiging in juli van een ingrijpende herstructurering om faillissement te voorkomen. Dit was het gevolg van schulden die het niet kon afbetalen na aanzienlijke investeringen. Dankzij de uitvoering van de overeengekomen maatregelen zijn de financiering en liquiditeit van het concern nu op lange termijn duurzaam gestabiliseerd en veiliggesteld, zegt Marc Hundsdorf, CFO van Varta.

De rol van Porsche

Porsche krijgt nu toegang tot hoogwaardige batterijen voor zijn hybride en elektrische sportwagens. De Duitse autofabrikant kondigde ook aan dat het een meerderheidsbelang zou nemen in Varta’s V4Drive Battery divisie, via een kapitaalverhoging.

Varta zal al zijn productielocaties in Duitsland houden, met slechts een “gematigd” banenverlies in de administratie. De CEO van Varta, Michael Ostermann, benadrukte dat er geen onmiddellijke dreiging is van een groot banenverlies.

Uiteindelijk zullen bestaande aandeelhouders met lege handen staan, omdat Varta na de herstructurering van de beurs wordt gehaald. Volgens Ostermann hebben ze alles geprobeerd om kleine aandeelhouders aan boord te krijgen, maar dat is juridisch niet mogelijk in deze situatie.

Belangrijkste punten

• Porsche en Michael Tojner worden de nieuwe eigenaren van Varta
• De schuld van Varta wordt verlaagd van 485 miljoen euro naar 200 miljoen euro
• Kapitaalinjectie van 60 miljoen euro door Porsche en Michael Tojner

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.