Astronauten gestrand in de ruimte: hoe zullen ze overleven?

Twee astronauten, Sunita “Suni” Williams en Commandant Barry “Butch” Wilmore, zijn onlangs gestrand in de ruimte nadat een testvlucht van het Boeing Starliner ruimtevaartuig misging. Het tweetal, beide gepensioneerde marinekapiteins en al lange tijd NASA-astronauten, zou al na acht dagen terugkeren naar de aarde, maar in plaats daarvan gaan ze een onzekere toekomst tegemoet.

Terwijl ze door deze onverwachte situatie navigeren, houden Williams en Wilmore zich bezig met reparaties en onderzoek aan boord van het internationale ruimtestation (ISS). In een persconferentie vanuit de ruimte in juli spraken ze hun vertrouwen uit in alle Starliner-tests die achter de schermen plaatsvinden. “Ik heb een heel goed gevoel in mijn hart dat het ruimtevaartuig ons zonder problemen thuis zal brengen,” verzekerde Williams aan de verslaggevers.

Maar ondanks hun optimisme is de realiteit dat het tweetal voor langere tijd in de ruimte vast kan zitten. Ingenieurs proberen nog steeds vast te stellen wat de oorzaak is van het probleem en het niet goed functioneren van het voortstuwingssysteem. “We vertrouwen erop dat de testen die we doen de testen zijn die we moeten doen om de juiste antwoorden te krijgen en om ons de gegevens te geven die we nodig hebben om terug te keren,” zei Wilmore vorige maand.

Een leven in de ruimte

Voor Williams en Wilmore is het leven in de ruimte een unieke ervaring. Zonder zwaartekracht heeft de bemanning nooit het gevoel dat ze liggen. Het maakt niet uit of ze op de grond liggen, rechtop staan of ondersteboven zijn – het voelt allemaal hetzelfde. Ze kunnen op de vloer, de muur of het plafond slapen, omdat het door het gebrek aan zwaartekracht niet uitmaakt of ze liggen of staan. Het ISS heeft slaapstations ter grootte van telefooncellen waar de bemanning in stapt en die bestaan uit een slaapzak en een kussen op de vloer, aan de muur en aan het plafond.

Terwijl ze wachten op een beslissing over hun lot, zoeken Williams en Wilmore naar manieren om het beste uit hun tijd in de ruimte te halen. Wanneer ze geen ruimte-experimenten uitvoeren, kan de bemanning genieten van hun vrije tijd. Het tweetal kan genieten van hun uitzicht op de aarde vanaf het observatoriumdek van het station, of naar het Advanced Resistive Exercise Device (ARED) gaan in het Tranquillity knooppunt – een mooie term voor fitnessapparatuur. De ARED biedt traditionele oefeningen aan voor het boven- en onderlichaam, zoals squats, deadlifts, heel raises, bicep curls en bankdrukken. Dit gebeurt door gebruik te maken van vacuümcilinders om de gewichten in sportscholen na te bootsen.

Maar, zelfs met deze afleidingen begint de realiteit van hun situatie langzaam door te dringen. “Die mantra die je hebt gehoord, ‘Falen is geen optie’, dat is waarom we hier nu blijven,” zei Wilmore vorige maand. Het tweetal zal moeten afwachten of ze naar de aarde kunnen terugkeren of een langer verblijf in de ruimte tegemoet gaan.

Recordbrekend verblijf?

Als Williams en Wilmore voor langere tijd in de ruimte blijven, zullen ze geen nieuwe records vestigen. De Russische kosmonaut Valeri Polyakov vestigde in 1995 het record voor de langste afzonderlijke ruimtevlucht, waarbij hij 437 dagen van de aarde bleef. Vorig jaar kwam NASA-astronaut Frank Rubio terug van een reis van 371 dagen samen met de Russische astronauten Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin, waarmee hij het record brak voor de langste tijd die een Amerikaan in de ruimte doorbracht.

In de komende week wordt een beslissing verwacht over de vraag of Williams en Wilmore veilig naar de aarde kunnen terugkeren. Als ze voor langere tijd in de ruimte blijven, zullen ze moeten vertrouwen op hun ervaring en training om door deze onverwachte situatie te komen.

Key Takeaways

• Astronauten Williams en Commandant Wilmore zijn gestrand in de ruimte nadat een testvlucht van het Boeing Starliner ruimtevaartuig misging.
• Het tweetal zou al na acht dagen terugkeren naar de aarde, maar in plaats daarvan gaan ze een onzekere toekomst tegemoet.
• Ingenieurs proberen nog steeds vast te stellen wat de oorzaak was van het probleem en het niet goed functioneren van het voortstuwingssysteem.
• Williams en Wilmore vinden manieren om het beste te maken van hun tijd in de ruimte, zoals genieten van het uitzicht op de aarde vanaf het observatoriumdek van het station en trainen op de ARED.
• Als ze uiteindelijk voor langere tijd in de ruimte blijven, zullen ze geen nieuwe records vestigen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!