Shell verrast met 6,3 miljard dollar winst in tweede kwartaal

Royal Dutch Shell heeft een winst over het tweede kwartaal gerapporteerd van 6,3 miljard dollar, waarmee het de prognoses van analisten heeft overtroffen ondanks een daling van de raffinagemarges en de oliehandel. De resultaten van het Britse bedrijf waren bijna 25 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en weerspiegelen de inspanningen van CEO Wael Sawan om kosten te besparen en de prestaties te verbeteren.

De voor kwartaalcijfers gecorrigeerde winst van Shell, haar definitie van nettowinst, overtrof de verwachtingen van 6 miljard dollar. De winst steeg van 5,1 miljard dollar een jaar eerder, maar was lager dan de 7,7 miljard dollar winst die Shell in het eerste kwartaal boekte. De daling werd toegeschreven aan lagere prijzen en verkoopvolumes en een zwakkere handel bij Shell’s vlaggenschip, de divisie voor vloeibaar aardgas (LNG).

Kostenbesparingen en inkoop van eigen aandelen

Onder Sawan heeft Shell zich geconcentreerd op activiteiten met een hogere marge, voornamelijk in olie en gas, door activiteiten op het gebied van duurzame energie en waterstof terug te schroeven, zich terug te trekken uit de Europese en Chinese energiemarkten en raffinaderijen te verkopen. Het bedrijf heeft in de eerste helft van 2024 een kostenverlaging van 700 miljoen dollar gerealiseerd, waarmee het totaal van dergelijke verlagingen sinds 2022 op 1,7 miljard dollar komt. Shell is van plan om in de komende drie maanden nog eens 3,5 miljard dollar aan aandelen in te kopen.

Het dividend van Shell blijft ongewijzigd op 34 cent per aandeel. Het bedrijf heeft als doel om tot 8,5 miljard dollar aan aandelen in te kopen tegen het einde van 2024. De aandelenkoers steeg met 1,4 procent en overtrof daarmee een stijging van 0,4 procent in de bredere Europese energie-index.

Resultaten

Dinsdag verhoogde BP haar dividend met 10 procent na het rapporteren van een winstverwachting van 2,8 miljard dollar. Vorige week rapporteerde het Franse TotalEnergies een daling van 6 procent in de winst over het tweede kwartaal door zwakkere raffinagemarges. Exxon Mobil en Chevron zullen vrijdag hun resultaten bekendmaken.

Shell nam een bijzondere waardevermindering van 708 miljoen dollar na de verkoop van haar raffinaderij in Singapore. Shell nam ook een afboeking van 783 miljoen dollar na het stilleggen van de bouw van een van Europa’s grootste biobrandstoffabrieken, vanwege de zwakke marktomstandigheden. De olie-, gas- en LNG-productie zullen naar verwachting lager zijn in het derde kwartaal vanwege een groot onderhoudsschema.

In een teken dat het energiesysteem terugkeert naar het genormaliseerde niveau van vóór 2022, zei Shell CEO Wael Sawan: “We zien dat het energiesysteem terugkeert naar het genormaliseerde niveau van voor 2022.” Deze opmerking weerspiegelt de impact van de Russische inval in Oekraïne op de energieprijzen in 2022.

Key Takeaways

• Shell rapporteerde een winst van 6,3 miljard dollar in het tweede kwartaal en overtrof daarmee de prognoses van analisten, ondanks lagere raffinagemarges en oliehandel.
• Het bedrijf heeft sinds 2022 voor 1,7 miljard dollar aan kostenbesparingen gerealiseerd en is van plan om tot 8,5 miljard dollar aan aandelen in te kopen tegen het einde van 2024.
• Het dividend van Shell blijft ongewijzigd op 34 cent per aandeel.

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.