Deze maand is de economische groei in de eurozone bijna stilgevallen, leert een peiling van het onderzoekbureau S&P Global bij 5.000 ondernemingen. De Europese Centrale Bank (ECB) komt nu meer onder druk te staan om in september voor de tweede keer dit jaar het mes te zetten in de rente.
In het nieuws: De PMI-indicator van S&P Global, die peilt naar het vertrouwen van de ondernemingen in de economie, is met 0,8 punt gezakt naar 50,1 punten.
- Een score boven 50 punten wijst op een groei van de industriële sector, een score onder 50 punten wijst op een afname. De economische groei is in juli met andere woorden bijna stilgevallen.
- In juni klokte de PMI-indactor af op 50,9 punten. Economen hadden voor juli gerekend op een status quo.
Details: De verslechtering van de conjunctuur is te wijten aan Frankrijk en Duitsland.
- De groei in de twee grootste economieën van de eurozone blijft achter op de rest van de regio.
- De productie in Duitsland daalde voor het voor het eerst in vier maanden, terwijl in Frankrijk de bedrijfsactiviteit voor de derde maand op afnam. “Die prestaties contrasteren met de aanhoudende groei in de rest van de eurozone, al tekenen we wel de zwakste groei sinds januari op”, klinkt het bij S&P Global.
ECB onder druk om opnieuw de rente te verlagen
Vooruitblik: Als de economische motor blijft sputteren, neemt de druk op de ECB toe om opnieuw de rente te verlagen. De monetaire instelling heeft begin juni voor het eerst in vijf jaar het mes gezet in de rente. De depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de centrale bank – daalde toen van 4 naar 3,75 procent.
- “Als je alleen naar de groei kijkt, is er voor de Europese Centrale Bank (ECB) een sterk argument om de rente te verlagen”, laat Cyrus de la Rubia, de hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank, weten in een reactie op het rapport van S&P Global. “Maar de inflatiecijfers bieden weinig hoop. De stijging van de inputprijzen van de dienstensector versnelt en de verkoopprijzen stijgen even snel als in juni. Om de zaken nog erger te maken stijgen nu ook de inputprijzen van de industrie.”
- De inflatie in de eurozone bedroeg in juni 2,5 procent. De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn). De centrale bank verwacht dat de inflatie tot ver volgend jaar boven het gewenste niveau zal blijven.
Opgemerkt: Sommige bestuursleden van de ECB hintten alvast op een renteknip in september.
- De markten rekenen momenteel nog op twee verlagingen dit jaar, waarvan een in september. Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank, zei vorige week in een interview met BFM Business dat de “marktverwachtingen redelijk zijn.”
- Ook Gediminas Simkus, voorzitter van de Litouwse centrale bank, zei toen dat hij het eens was met de marktverwachtingen.