Waarom Londen te duur wordt voor de ultrarijken

Voor de ultrarijke ondernemer Bassim Haidar is wonen in Londen een dure luxe geworden die niet langer te rechtvaardigen is. Met de voorgestelde herziening van de successierechten in het verschiet, is Haidar op zoek naar huizen in Griekenland en Monaco. Hij vreest dat Groot-Brittannië door de veranderingen een ‘no go’ zone voor de rijken wordt.

De plannen van de Labourregering zijn bedoeld om het Britse belastingstelsel eerlijker te maken en geld in te zamelen voor de overheidsdiensten. Haidar is echter van mening dat de voorgestelde veranderingen de economie kunnen schaden als internationale ondernemers Groot-Brittannië verlaten of vermijden zich hier te vestigen, waardoor de reputatie van Groot-Brittannië als broedplaats voor startende bedrijven wordt ondermijnd.

Een nieuw belastingstelsel

De onlangs afgezette Conservatieve regering heeft in maart verrassende plannen geschetst om het eeuwenoude Britse ‘non dom’ belastingregime, dat vermogende particulieren vrijwaart van het betalen van belasting over inkomsten die in het buitenland zijn verdiend, geleidelijk af te schaffen. Nu heeft de Labourpartij toegezegd om permanente belastingverminderingen te schrappen die ‘non doms’ die buiten het Verenigd Koninkrijk geboren zijn, kunnen krijgen als ze binnen 15 jaar na hun verhuizing naar Groot-Brittannië activa van buiten het Verenigd Koninkrijk in een trust onderbrengen.

Haidar wil dat Starmer en minister van Financiën Rachel Reeves deze plannen heroverwegen en vervangen door een nieuwe jaarlijkse belasting van zes cijfers op mensen met een nettovermogen van meer dan 5 miljoen pond. Hij schat dat deze heffing de overheid 4 miljard pond per jaar extra kan opleveren, wat de staatskas kan spekken zonder een uittocht van niet-dom rijkelui teweeg te brengen.

Mondiale mobiliteit

Het idee dat het Verenigd Koninkrijk te goed is om te verlaten is volgens Haidar onjuist. Nu wereldwijd vermogensbeheer en strategieën voor belastingplanning steeds populairder worden, is het volgens hem slechts een kwestie van tijd voordat wereldwijd mobiele miljonairs Groot-Brittannië beginnen te verlaten op zoek naar gunstigere belastingregimes.

Organisaties zoals Patriotic Millionaires UK voeren ook campagne voor de invoering van jaarlijkse vermogensheffingen voor de superrijken. Het instellen van een belasting van 2 procent bij een drempel van 10 miljoen pond per jaar zou gevolgen hebben voor ongeveer 20.000 mensen, maar volgens schattingen tot 24 miljard pond per jaar opbrengen.

De gevolgen voor vermogensbeheer

Beleggingsmaatschappijen, vermogensbeheerders en private bankers die financiële diensten verlenen aan ongeveer 70.000 in het Verenigd Koninkrijk gevestigde particulieren met de status van ‘niet-dom’ zijn zeer alert op het moment dat de historische belastingherziening mogelijk begint. De Labourregering denkt dat ze 5 miljard pond per jaar extra kan binnenhalen door binnenlandse belastingontwijking aan te pakken.

Volgens een rapport dat het onafhankelijke Institute for Fiscal Studies in maart publiceerde, betaalden deze mensen in 2020-21 samen ongeveer 6 miljard pond aan Britse inkomstenbelasting, National Insurance-bijdragen en vermogenswinstbelasting. Het is echter moeilijker om in te schatten hoeveel meer er opgehaald zou kunnen worden door de belastingvoordelen voor offshore trusts te veranderen.

De gevolgen van het verlaten van het Verenigd Koninkrijk

Dreigementen van rijken om te stoppen met onvriendelijke belastingregimes zijn verre van nieuw. Sommige vermogensadviseurs zeggen dat de status van Londen als een cultureel diverse stad met scholen van wereldklasse de rijken uiteindelijk zal overhalen om zich erbij neer te leggen. Haidar is echter van mening dat de wens om het familievermogen voor toekomstige generaties veilig te stellen zwaarder weegt dan het ongemak om naar een ander land te verhuizen.

De invloed op dollarmiljonairs

Groot-Brittannië zal tegen 2028 waarschijnlijk bijna een op de zes Amerikaanse dollarmiljonairs verliezen, volgens het UBS Global Wealth Report voor 2024 dat eerder deze maand werd gepubliceerd. De Zwitserse bank noemde het hoge basisaantal superrijken in het Verenigd Koninkrijk, de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het mindere effect van de Britse beslissing om de ‘non dom’ belastingvoordelen af te schaffen als redenen voor de scherpe daling.

Het debat rond de voorgestelde herziening van de successierechten benadrukt de nood aan een evenwichtige aanpak die rekening houdt met de bezorgdheden van wereldwijd mobiele miljonairs en er tegelijk voor zorgt dat de Britse regering de nodige fondsen kan verzamelen om de openbare diensten te ondersteunen. Zoals Haidar het zo mooi zegt: “Rijkdom staat niet meer stil. Dat hoeft ook niet. De gouden ganzen hebben vleugels en zullen vliegen.”

Belangrijkste punten

  • Wereldwijd mobiele miljonairs kunnen Groot-Brittannië verlaten als belastingwijzigingen worden doorgevoerd
  • De plannen van de Labourregering zijn erop gericht om het Britse belastingstelsel eerlijker te maken en fondsen te werven voor openbare diensten.
  • Vermogende particulieren met een ‘non-dom’-status zijn zeer alert wanneer de historische belastingherziening zou kunnen beginnen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.