Agentschap van de Schuld gaat opnieuw een eenjarige staatsbon uitgeven

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) maakt bekend dat het federaal Agentschap van de Schuld opnieuw een eenjarige staatsbon zal uitbrengen in september. Een stormloop zoals bij de eenjarige staatsbon van augustus 2023 zal het wellicht niet opleveren: er komt geen fiscaal gunstregime.

In het nieuws: Cd&v krijgt zijn zin, er komt dit jaar een tweede staatsbon met een looptijd van een jaar.

  • Cd&v wilde het succes van de eenjarige staatsbon in augustus 2023 dit jaar twee keer herhalen. De Van Peteghem-bon wist uiteindelijk bijna 22 miljard euro binnen te harken voor de schatkist. De maatregel waarbij de roerende voorheffing verlaagd werd van 30 naar 15 procent bleek waanzinnig populair. 542.670 Belgen tekenden toen in op die staatsbon.
  • Dat trucje kon Van Peteghem niet nog eens herhalen in februari 2024. De roerende voorheffing bleef op 30 procent en er waren betere alternatieven. Deze keer haalde de eenjarige staatsbon een stuk minder op.
  • Maar de aanhouder wint, denken Van Peteghem en het Agentschap van de Schuld ongetwijfeld. De ontslagnemend minister van Financiën maakte bekend dat er op 5 september een nieuwe eenjarige staatsbon komt, inschrijven kan tot en met 13 september. Voorlopig is nog niet bekend hoeveel rente de spaarders zullen krijgen. Dat wordt pas op 3 september meegedeeld.
    • Daarbij zal er wederom geen gunstregime van toepassing zijn. De roerende voorheffing blijft staan op 30 procent. Het is dus afwachten hoe succesvol de bon wordt. Ondertussen zijn er heel wat banken die de concurrentie aangaan met de eenjarige staatsbon door de uitgifte van kasbons en obligaties.
  • Van Peteghem hoopt dat hij de trouwe investeerders van de staatsbon van vorig jaar terug warm kan maken. Zij krijgen op 4 september hun ingelegd bedrag inclusief interesten uitgekeerd, laat hij weten. En daarom staat de uitgifte van de nieuwe bon later gepland dan vorig jaar. Van Peteghem wil hen “de ruimte geven om een inschrijving op een nieuwe staatsbon te overwegen”.
  • Overigens komt er ook nog een staatsbon met een langere looptijd van drie, vijf, acht of tien jaar. Hoe lang die looptijd wordt, zal op 26 augustus bekend gemaakt worden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.