China sluit Verboden Stad in strijd tegen coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft China beslist om vanaf zaterdag de Verboden Stad in Peking te sluiten en de steden Huanggang en Ezhou in lockdown te plaatsen.

Het is een eerder drastische beslissing van de Chinese overheid om de Verboden Stad te sluiten voor het publiek. De toeristische attractie brengt volgens de laatst beschikbare cijfers 222 miljoen dollar per jaar op. Maar in de strijd tegen het mysterieuze coronavirus zag China zich genoodzaakt om de moeilijke maatregel te nemen. Hoofdstad Peking schrapte ook alle evenementen voor het Chinees nieuwjaar zaterdag.

Nog op donderdag sloot het land de steden Huanggang en Ezhou af. Niemand kan er meer binnen of buiten, al het uitgaande verkeer wordt geblokkeerd. Eerder werd al Wuhan, de broeihaard van het virus, afgesloten van de wereld. In totaal zijn nu 20 miljoen mensen afgesloten van de buitenwereld.

Frankrijk

De ziekte begint steeds grotere proporties aan te nemen. Ze doodde al 17 Chinezen en besmette al 571 mensen wereldwijd. Buiten China zijn er besmettingen vastgesteld in Japan, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan, de VS en Australië.

Ook in Frankrijk is een verdacht geval gevonden. Een vrouw uit Wuhan die symptomen vertoonde van het virus nam toch het vliegtuig naar Frankrijk en is nu op Frans grondgebied. Of ze echt de ziekte heeft, is nog niet duidelijk. Later op donderdag laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar alle waarschijnlijkheid weten of ze het virus catalogeert als een noodtoestand.

SARS

Het virus roept steeds meer herinneringen op aan de SARS-epidemie uit 2003, die 8.000 doden op zijn geweten heeft. SARS was ook een coronavirus dat voor het eerst in China werd vastgesteld en zich van daaruit verspreidde over de wereld.

Een coronavirus is een soort griepvirus met potentieel ernstige gevolgen. Sommige veroorzaken een gewone verkoudheid, andere hebben dan weer helemaal geen invloed op mensen. Maar sommige kunnen ook dodelijk zijn, zoals deze variant.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.