De voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, Jerome Powell, hield een opvallend pleidooi voor arbeidsmigratie. Volgens hem zijn immigranten broodnodig voor de Amerikaanse economie. Ook had hij het over de mogelijke renteverlagingen.
Fed-voorzitter Powell breekt een lans voor immigratie: “Het dringt inflatie terug”

Waarom is dit belangrijk?
Migratie is een belangrijk onderwerp tijdens verschillende verkiezingen in Europa. In Nederland kon de rechtse politicus Geert Wilders de kiezer overtuigen met anti-migratiestandpunten. Ook in Vlaanderen maakt Vlaams Belang van minder immigratie een verkiezingsthema. De uitspraken van Powell gaan dus tegen de politieke trend in.In het nieuws: Powell meent dat de Amerikaanse economie er slechter had voorgestaan als er minder immigratie was geweest.
- “Miljoenen mensen komen binnen, krijgen een vergunning, gaan werken en betalen belasting”, zo vertelde Powell zijn toehoorders tijdens een lezing in Amsterdam dinsdag. “Het helpt ook bij het afkoelen van de arbeidsmarkt. Het levert nu een positieve bijdrage aan het terugdringen van de inflatie”, stelde hij.
- Volgens Powell zorgde arbeidsmigratie samen met het strikte beleid van de Fed ervoor dat de arbeidsmarkt in de VS beter in balans is. “We hebben nu 27 maanden op rij een werkloosheidspercentage onder de 4 procent. Dat is ruim een halve eeuw niet voorgekomen”, zo hoorde het Financieele Dagblad hem vertellen in zijn speech.
- Niettemin bleef de inflatie in de Verenigde Staten de afgelopen maanden hoog. In maart stegen de consumentenprijzen met 3,5 procent in vergelijking met dezelfde maand in het jaar ervoor. Grootbank Morgan Stanley verwacht dan ook dat de Fed pas in september de rente zal verlagen. Nu bedraagt de beleidsrente 5,25 tot 5,5 procent. Powell herhaalde zijn afwachtende houding.
- Overigens is Powell niet de enige die inzet op immigratie. Ook in België zijn er dergelijke geluiden te horen. Hans Maertens, topman van werkgeversorganisatie Voka, hield eerder een pleidooi voor goed georganiseerde arbeidsmigratie.
De VS doen het beter
En verder: Hoe verschilt Europa van de Verenigde Staten?
- Ook Klaas Knot, de president van de Nederlandse nationale bank, hield een toespraak. Hij sloot zich aan bij wat veel van zijn Europese collega’s zeggen. De Europese Centrale Bank maakt zich op voor een eerste renteverlaging in juni.
- “De inflatie is in Europa minder hardnekkig dan in de VS. Als de binnenkomende data het huidige beeld ondersteunen is het passend voor ons om onze voet van de rem te halen in juni”, zo houdt ook Knot de lijn aan van ECB-bestuurslid Philip Lane.
- De president van de Nederlandsche Bank was wel een stuk voorzichtiger over verdere renteverhogingen. “De toename van de inflatie in de VS vormt voor ons een waarschuwing. We kunnen niet te vroeg de overwinning claimen”, aldus Knot. Zijn Litouwse collega Gediminas Simkus was minder terughoudend en verwacht dit jaar drie renteverlagingen.
- Knot leek ook aan te sturen op een scherpe observatie. Ondanks dat er herstel in zicht is, doet de Europese economie het slechter dan de Amerikaanse. De Nederlander ziet twee oorzaken:
- De impact van de oorlog in Oekraïne is veel groter in Europa dan in de VS.
- In de VS krijgen mensen sinds de pandemie meer overheidssteun, die bovendien anders gestructureerd is. Amerikaanse werknemers verloren vaker hun baan maar kregen inkomenssteun en konden sneller elders aan de slag waar ze vervolgens productiever waren. In Europa werd meer ingezet op het behoud van banen, waardoor de arbeidsmarkt bevroor en er geen doorstoom was naar sectoren die zich sneller ontwikkelen.