De Britse autofabrikant Aston Martin moet genoegen nemen met terugvallende financiële resultaten. Het bedrijf staat voor een transitieperiode, maar ondertussen raakt het zijn luxebolides niet kwijt.
Zand in de motor bij Aston Martin: luxeautobouwer krijgt wagens niet verkocht

Waarom is dit belangrijk?
Door de verkoop van luxewagens heeft Aston Martin een bijzonder segment van de automarkt in handen. Maar de Britse fabrikant heeft het al jaren moeilijk, met een grote schuldenberg tot gevolg. Ook de elektrificatie van zijn modellen komt voorlopig niet van de grond.In het nieuws: Aston Martin zag zijn winst met 10 procent afnemen in het eerste kwartaal van 2024, tot 267,7 miljoen Britse pond of ongeveer 213,5 miljoen euro.
- In die drie maanden kon de autobouwer 945 luxewagens verkopen, wat 26 procent minder was dan in dezelfde periode het jaar voordien. Inkomsten daalden met grotere percentages dan analisten hadden voorspeld.
- Uitvoerend voorzitter Lawrence Stroll betoogt dat dit komt omdat het bedrijf oude wagens aan het uitfaseren is. Het huidige Vantage-model zal straks niet meer verkocht worden. Daartegenover staat dan dat Aston Martin begonnen is met het produceren van nieuwe modellen, zoals een nieuwe Vantage en de DBX707, een SUV.
- Analisten merken echter op dat Aston Martin beide modellen hard nodig zal hebben om het tij te keren. George Galliers van Goldman Sachs stelde zijn verwachtingen voor de rest van het jaar al serieus bij, rapporteert persagentschap Bloomberg.
- Aandeelhouders waren beslist niet blij met die mededelingen. Het aandeel Aston Martin Lagonda verloor initieel 14 procent op de Britse beurs woensdagmorgen, om daarna wat te herstellen naar een daling van 7 procent.
Meer en duurdere wagens
Om te volgen: Aston Martin heeft plannen, maar of het gaat werken?
- De autobouwer is ook op bedrijfsniveau bezig met reorganisaties. In maart kwam er een herfinanciering van 1,35 miljard euro en de Brit Adrian Hallmark komt over van Bentley om de nieuwe CEO te worden. Daarmee wordt hij al de vierde persoon op die positie sinds Stroll als investeerder aan het hoofd van het bedrijf kwam in januari 2020.
- Verder will Stroll inzetten op meer modellen. Een duurdere sportwagen met een krachtige V12-motor is in ontwikkeling. En “als onderdeel van ons lopende programma van ultra-exclusieve modellen, zullen we in het vierde kwartaal van het jaar een nieuw speciaal model opleveren”, aldus de topman.
- Er zit een logica achter die strategie van luxe: de gemiddelde verkoopprijs van een bolide was dit kwartaal ongeveer 286.000 euro, 16 procent meer dan vorig jaar.
- Ondertussen schuift Aston Martin een wat meer experimenteel project op de lange baan. De lancering van de eerste volledige elektrische wagen wordt met een jaar uitgesteld naar 2026. Eventueel volgen er eerst plug-in hybrides om de brug te maken.