De Turken kunnen sinds woensdag opnieuw naar Wikipedia surfen, na bijna drie jaar verstoken te zijn geweest van de gratis kennis. Enkele weken geleden had een Turkse rechtbank geoordeeld dat het regeringsverbod op de online encyclopedie ongrondwettelijk was.
Wikipedia was woensdag voor de eerste keer in 2,5 jaar opnieuw online in Istanbul en Ankara. Een blokkade vanwege de overheid werd opgeheven enkele uren nadat het Turks staatsblad de beslissing van het hoogste rechtsorgaan van het land had gepubliceerd. Het Grondwettelijk Hof van Turkije oordeelde vorige maand dat het blokkeren van de toegang tot de gratis online encyclopedie ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.
Turkije was, naast China, het enige land dat de website compleet ontoegankelijk maakte voor zijn burgers. In 2017 werd de website geblokkeerd omdat de beheerders van Wikipedia weigerden een artikel te verwijderen waarin stond dat de Turkse overheid terroristische organisaties steunt.
Dat een rechtbank zo’n ingrijpende regeringsbeslissing heeft kunnen terugdraaien is een opsteker die de democratische krachten in het land kunnen gebruiken. Na de mislukte staatsgreep van 2016 regeert president Erdogan met ijzeren vuist. Tegenspraak door het middenveld of door de rechterlijke macht resulteerde vaker wel dan niet in ontslag of gevangenisstraffen.
Internetvrijheid in Turkije is echter nog veraf. Tienduizenden websites worden nog steeds geblokkeerd.