Hoogste gerechtsorgaan in Turkije fluit regering terug: ‘Blokkering Wikipedia is ongrondwettelijk’

Het Grondwettelijk Hof van Turkije oordeelde op donderdag dat het blokkeren van de toegang tot de gratis online encyclopedie ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.  

De rechters van het Hof stemden met 10 tegen 6 in het voordeel van Wikipedia. Bovendien werd de overheid bevolen om de blokkade onmiddellijk op te heffen. Dat meldde persbureau Anadolu op donderdag.

De Turkse overheid sluit de toegang tot Wikipedia al af sinds april 2017, toen artikels op de internetencyclopedie beweerden dat regeringsfunctionarissen betrokken waren bij de oliehandel met de Islamitische Staat. Turkije werd daarmee gelinkt aan sponsoring van IS en andere terroristische organisaties.

Wikipedia-oprichter vierde de beslissing van het Turkse gerecht met deze tweet: Een foto van hemzelf in Istanbul met als bijschrift ‘Welkom Terug Turkije’.

Wikimedia Foundation, de non-proforganisatie achter de website, weigerde de inhoud te verwijderen. Daarbij haalde het de argumenten aan dat niet zij maar de online gemeenschap de inhoud op de website beheren. Die inhoud verwijderen zou volgens Wikimedia neerkomen op censuur en daar wou het niet aan meewerken.

Ankara besliste daarop om ‘uit nationale veiligheidsoverwegingen’ alle toegang tot Wikipedia te blokkeren. Daartegen ging Wikimedia in beroep, zowel bij het Turkse gerecht als bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Na de beslissing van donderdag moet een rechtbank van eerste aanleg, die in mei 2017 een verzoek tot opheffing van de blokkade had verworpen, opnieuw onderzoeken. Daarbij moet het rekening houden met de bevindingen van het hoogste rechtsorgaan.

Er kwam nog geen reactie van de regering, en het is niet duidelijk of ze de blokkering effectief zal opheffen.

De Turkse overheid blokkeert meer dan 200.000 websites. De mediavrijheid in Turkije is sterk achteruitgegaan sinds de mislukte staatsgreep tegen president Erdoğan in 2016.

Tientallen media werden sindsdien gesloten, of overgenomen door de overheid. Veel journalisten belandden achter slot en grendel. Turkije is, na China, het land dat de meeste reporters opsluit volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Meer