Een aanzienlijk deel van de Vlaamse werknemers jonger dan 50 jaar heeft geldzorgen. Dat leert een onderzoek van iVox in opdracht van de auteur Kim De Graeve, naar aanleiding van haar boek Freedom Unlocked.
Ruim 4 op de 10 jongere Vlaamse werknemers hebben financiële kopzorgen

Waarom is dit belangrijk?
Door onder meer de hoge inflatie en de renteverhogingen maken velen zich zorgen over hun financiële situatie. En dat kan gevolgen hebben voor het mentale welzijn.In het nieuws: Uit het onderzoek blijkt dat ruim 4 op de 10 werkende Vlamingen onder de leeftijd van 50 jaar financiële problemen heeft die een negatieve invloed hebben op hun mentale gezondheid. Ivox bevroeg tussen 10 en 16 oktober 1.000 werkende Vlamingen (19-49 jaar).
- De geldzorgen hebben niet enkel een impact op het mentale welzijn. Volgens De Graeve belemmeren dergelijke bezorgdheden ook de persoonlijke groei. De studie toont bijvoorbeeld aan dat 58 procent van de Vlamingen geldgebrek beschouwt als een hindernis om hun dromen na te streven.
- Daarnaast heeft 37 procent hun persoonlijke dromen uitgesteld vanwege hun carrière, terwijl 52 procent aangeeft onbenutte talenten te hebben. “Deze cijfers tonen duidelijk de verbinding aan tussen financiële vrijheid en het mentaal welzijn van individuen”, aldus de auteur van Freedom Unlocked.
Positieve impact van een passief inkomen
Opgemerkt: Wie dankzij investeringen een passief inkomen genereert en daarmee de eerste stappen richting financiële vrijheid heeft gezet, maakt zich minder zorgen over zijn of haar financiële situatie.
- Slechts één op de drie respondenten heeft een passief inkomen.
- 22 procent van hen verwacht financiële moeilijkheden in de toekomst. Dat cijfer loopt op tot 36 procent voor de groep die geen passief inkomen heeft.
- 52 procent van de respondenten met een passief inkomen vindt dat hun huidige baan hun droomjob is. Bij de andere groep is dat slechts voor 42 procent van hen het geval.
Financiële vrijheid blijft voor veel Vlamingen het grote doel. Alleen denken velen (64 procent) dat je dat enkel kunt bereiken door hard te werken.
- “Dat kan wijzen op een gebrek aan bewustzijn over de voordelen van passieve inkomstenbronnen of het behoud van traditionele opvattingen over arbeid en financiële onafhankelijkheid”, aldus De Graeve.
Financiële educatie
Zoom in: Volgens De Graeve is er nood aan financiële educatie.
- Ondanks dat slechts 14 procent van de werkende Vlamingen aangeeft professionele hulp te hebben gezocht voor financieel beheer, is maar liefst 75 procent van de respondenten van mening dat er in België onvoldoende aandacht wordt besteed aan financiële educatie in het onderwijs.
- “Dat benadrukt het belang van financiële geletterdheid en de dringende behoefte aan meer educatieve initiatieven op dit gebied”, aldus de auteur.
Conclusie: “De bevindingen roepen op tot een grotere bewustwording en investering in financiële educatie, en ook een heroverweging van traditionele opvattingen over werk en de mogelijkheid van passieve inkomstenbronnen”, klinkt het. “Het is van cruciaal belang voor het welzijn dat individuen de tools en kennis krijgen om hun financiën effectief te beheren, hun dromen na te streven en een gezonde balans te vinden tussen werk en mentaal welzijn.”