Is het organiseren van grote sportevenementen nog financieel aantrekkelijk? Neen. Steeds minder landen en steden voelen zich geroepen om hun kandidatuur te stellen voor Wereldkampioenschappen voetbal en/of Olympische Spelen. Die laten de organisatoren meestal met een financiële krater achter. Iets waar enkel oliemonarchieën niet om treuren.
In het nieuws. Dat het WK voetbal 2034 aan Saoedi-Arabië wordt toegekend bewijst een tekort aan belangstelling.
Zoom in. Met de uitbreiding van het aantal teams naar 48 in 2026, schieten de organisatiekosten omhoog, waarbij 14 grote stadions en 72 trainingskampen nodig zijn.
- Dit is alleen weggelegd voor rijke landen zoals oliemonarchieën (Qatar gaf 220 miljard dollar uit voor het WK 2022)
- De FIFA maakt zich geen zorgen. De wereldvoetbalbond verdiende 5,8 miljard dollar aan het WK in Qatar, driemaal zoveel als bij het WK in Brazilië in 2014.
- Geld is voor de Saoedi’s geen obstakel, die door middel van sportswashing proberen de aandacht van hun regime af te leiden.
- Door de schijnwerpers op dit vertier te richten, hoopt het land de aandacht af te leiden van fundamentele mensenrechtenschendingen. Om er enkele te noemen, in Saoedi-Arabië is de vrijheid van meningsuiting zeer beperkt. Idem voor vrouwenrechten, homoseksualiteit is er illegaal en journalisten, critici en activisten worden regelmatig gevang gezet en kunnen de doodstraf krijgen. (Saoedi-Arabië staat op de 150e plaats van 167 in de democratie-index van The Economist).
Na de F1, voetbal, golf,… nu cricket en tennis
Zoom out. Prins Mohammed bin Salman heeft in een kort tijdsbestek het koninkrijk aan 6 grote sportevenementen weten linken:
- een F1 Grand Prix;
- het haalde topvoetballers als Ronaldo en Benzema,
- zette met LIV een alternatief golfcircuit op, en
- organiseerde de bokskamp van het jaar (Jake Paul vs. Tommy Fury),
- Het investeert in MMA (Mixed Martial Arts) en
- e-sports.
- De Saoedi’s zijn ook kandidaat om een participatie te nemen in de Indiase Premier League (cricket) en 2 tennistornooien (Miami Open en Madrid Open).
Het land heeft sinds begin 2021 minstens 5,9 miljard euro uitgegeven aan sportdeals, meer dan een verviervoudiging van het vorige bedrag over een periode van zes jaar. Tegen deze trend ingaan is onbegonnen werk.