Het is momenteel nog mogelijk om via het systeem van voorhuwelijkssparen wat geld opzij te zetten voor wanneer jouw kind gaat trouwen of wettelijk samenwonen met iemand. Die spaaroptie zal normaal volgend jaar verdwijnen.
Spaarboekje voor gehuwden met rendement tot 125 procent verdwijnt volgend jaar

Waarom is dit belangrijk?
Via huwelijksparen kunnen ouders vanaf de 14e verjaardag van hun kind jaarlijks tot 48 euro opzijzetten. Zodra hun dochter of zoon huwt of wettelijk samenwoont met iemand, wordt het gespaarde bedrag uitbetaald met een stevig rendement. Vandaag loopt dat nog op tot 125 procent. Dit product wordt aangeboden door de ziekenfondsen.In het nieuws: Het Nieuwsblad en De Standaard melden dat het systeem van voorhuwelijkssparen vanaf 1 januari 2024 op de schop gaat. De regering werkt aan een ministerieel besluit dat normaal gezien tegen het einde van het jaar wordt goedgekeurd door het parlement.
- Om te beginnen is voorhuwelijkssparen discriminerend voor alleenstaanden. Wie op zijn 30ste nog alleenstaand is, krijgt veel minder interesten uitgekeerd.
- De kranten van Mediahuis geven een voorbeeld: Wie nu na 16 jaar 816 euro heeft bijeen gespaard, krijgt daar bij een huwelijk 1.825 euro voor terug. Wie nog single is op zijn 30ste, moet tevreden zijn met 1.550,40 euro, bijna 300 euro minder.
- Het gelijkekansencentrum Unia heeft al langer kritiek op voorhuwelijkssparen. “Voorhuwelijkssparen diende vooral om het huwelijk te promoten, maar die klassieke vorm van samenleven is niet eens in de meerderheid”, aldus Unia.
- Het systeem kost de ziekenfondsen handenvol geld. In het begin was dat een goede manier om leden voor een lange tijd aan zich te binden, maar financieel is het niet langer houdbaar.
- Dat is één van de redenen waarom de Christelijke Mutualiteit al in 2010 stopte met het voorhuwelijkssparen.
- De neutrale ziekenfondsen en de socialistische mutualiteiten bieden het nog altijd aan. Bij die laatste gebeurt dat nu weliswaar onder de nieuwe term “jongerensparen.”
Wat met lopende contracten voorhuwelijkssparen?
Opgelet: De geplande afschaffing geldt niet voor bestaande contracten. Op die manier wordt het systeem stelselmatig uitgedoofd.
- Wie nog wil instappen in het systeem kan dat nog bij de ziekenfondsen die het vandaag nog aanbieden zoals de neutrale en de socialistische ziekenfondsen, maar dat kan alleen voor wie vandaag al lid is. Wie bezig is met een spaarperiode, kan de rit wel tot het einde uitzitten.