Einde fiscale regularisatie komt in zicht: “Straks nergens nog oplossing om tot inkeer te komen”

De fiscale regularisatie, waarbij zwart geld en andere fiscale fouten rechtgezet kunnen worden, verdwijnt eind dit jaar. Advocatenkantoor Tuerlinckx Tax Lawyers vindt dat geen goed idee. Dave van Moppes, advocaat bij Tuerlinckx, legt uit wat volgens hem de negatieve gevolgen zijn.


Beluister hier het volledige gesprek met meester van Moppes:


Wat voorafging: De overheid maakt al lang plannen om de fiscale regularisatie af te schaffen. In 2020 werd beslist dat het systeem eind dit jaar wordt afgeschaft. De linkse regeringspartijen willen af van het systeem waarbij men zwart geld kan laten regulariseren na het betalen van boetes.

Het standpunt: Van Moppes legt uit waarom hij tegen de afschaffing is:

  • “Een fiscale regularisatie maakt deel uit van een volledig pakket in de fiscaliteit. Er moet altijd een mogelijkheid zijn voor mensen om hun al dan niet bewuste fouten recht te kunnen zetten.”
  • Wat nu? “Wanneer er geen kader is voor fiscale regularisatie, dan blijft er een strafrechtelijk risico spelen. Er is evenwel nergens een oplossing om ooit tot inkeer te komen. Mensen zitten gevangen in een situatie die noch voor de belastingplichtigen, noch voor de overheid, noch voor de betrokken banken gunstig is.”
  • En dan is er nog de internationale dimensie: “Vandaag zitten we in een zeer complexe internationale fiscale wereld. Er gebeuren heel wat vergissingen te goeder trouw. Er kunnen ook fouten in het verleden gemaakt zijn, waarbij er fiscaal niet zozeer een risico is, maar mogelijk strafrechtelijk nog. Banken willen gelden niet meer aanvaarden, omdat daar mogelijks een probleem mee is. Dat leidt uiteindelijk tot een kapitaalvlucht naar andere landen.”

Onduidelijkheid over cryptocurrency

  • “De overheid vindt dat er al heel lang fiscale regularisaties hebben bestaan en dat dit op een bepaald moment ten einde moet komen. Een soort signaalfunctie, omdat men de klassieke fraudeur niet de indruk mag geven dat men om de zoveel jaar kan regulariseren.”
  • Van Moppes denkt echter dat dit maar een klein deel is van geldzaken die met fiscale regularisatie geregeld kunnen worden. Hij maakt zich zorgen: “Er is veel onduidelijkheid over cryptocurrency en virtuele activa. Mensen weten niet goed of en hoe dat moet worden aangegeven. Het staat in de sterren geschreven dat daar ook oplossingen voor nodig gaan zijn in de toekomst.”

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.